Oprema i zgrade KAP-a vrijede oko 55 miliona

Procjena ne sadrži vrijednost zemljišta KAP-a, koji je u stečaju od 8. jula, zbog nedostatka pouzdanih dokaza o vlasništvu
56 pregleda 6 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.11.2013. 10:18h

Oprema za proizvodnju metala i zgrade Kombinata aluminijuma procijenjene su na oko 55 miliona eura, saznaju "Vijesti" nezvanično od izvora bliskih stečajnoj upravi KAP-a.

U okviru procjene imovine nije uračunata vrijednost zemljišta KAP-a, koji je u stečaju od 8. jula ove godine, zbog nedostatka pouzdanih dokaza o vlasništvu.

Nije uključena ni imovina tri zavisne firme KAP-a: Prerade, Kovačnice i FAK Kolašin, koje su u stopostotnom vlasništvu Kombinata aluminijuma.

Institut računovođa i revizora Crne Gore radio je procjenu imovine KAP-a posljednjih 20-ak dana.

Procjenu je uradio stručni tim Instituta računovođa i revizora Crne Gore u kojem su bili Slobodan Perović, Radovan Rajković i direktor Instituta Rade Šćekić.

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić narednih dana trebalo bi da objavi oglas o prodaji imovine aluminijumske kompanije. Još nije izvjesno u kolikom obimu će prodaja imovine biti oglašena.

Iz Vlade tvrde da ima zainteresovanih za imovinu KAP-a i opet se pominje i njemačka HGL grupa. Onome ko kupi imovinu Kombinata očišćenog od dugova, povoljnost je i što kompanija ima oko 500 radnika manje, a ne važi kolektivni ugovor.

Sa imovinom KAP-a bi osnovao novo preduzeće i preuzeo onoliko radnika koliko bude potrebno za proizvodnju, od ukupno oko 700.

Prema staroj knjigovodstvenoj procjeni, Kombinmat aluminijuma je procijenjen na oko 180 miliona eura. Dugovanja KAP-a, koja je priznala stečajna uprava, dvostruko su veća i iznose oko 360 miliona.

Procjeniteljima imovine KAP-a nijesu dostavljeni svi dokazi o vlasništvu nad zemljištem koje su oni tražili. Uz nedostatak dokaza o vlasništvu KAP-a nad zemljištem, problem je da se utvrdi realna vrijednost zemljišta zbog dva velika basena crvenog mulja u krugu kompanije.

Prema jednoj ranijoj studiji, samo troškovi sanacije i konzerviranje ova dva bazena procijenjeni su na iznos od 60 miliona eura. Njihovo uklanjanje, prema drugoj studiji, koštalo bi čak 120 miliona eura. U bazenima crvenog mulja, poslije četiri decenije rada KAP-a, procjenjuje se da je deponovano oko 7,5 miliona tona crvenog mulja.

Zbog toga nije isključena mogućnost da troškovi saniranja bazena prevaziđu realnu cijenu zemljišta KAP-a.

Bonus video: