Knjiga Dragana Lajovića: Za biznis koji treba da pravi više od novca

Profesor dr Dragan K. Vukčević je u predgovoru naveo da je Lajović nosio u sebi veliku energiju stvaranja
167 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Lajović, Foto: Luka Zeković
Dragan Lajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.11.2013. 15:26h

Ekonomski fakultet i izdavačka kuća CID objavili su posthumno knjigu “Biznis etika” prof.dr Dragana Lajovića.

Ekonomski fakultet organizuje promociju knjige 25. novembra u 19 sati u svom velikom amfiteatru.

Lajović je knjigu počeo citatom američkog industrijalca Henrija Forda “Biznis koji ne pravi ništa osim novca jeste loša vrsta biznisa”.

Mr Radivoje Drobnjak je u prikazu knjige naveo da ona predstavlja jedno od posljednjih djela naučno-istraživačkog rada profesora Lajovića.

“Uviđajući značaj primjene moralnih principa i pravila u poslovnom svijetu, profesor Lajović se opredijelio za stil pisanja koji je pristupačan široj naučnoj javnosti, ali i studentima, koje je prije svega kroz ovu knjigu želio upoznati sa savremenim konceptima poslovanja, koji se oslanjaju i počivaju na principima odgovornosti i međusobnog uvažavanja. Autor se nije bavio samo pojašnjavanjem teorijskih postulata biznis etike, već glavne principe i pravce njenog razvoja pokušava objasniti i kroz značajan broj primjera iz prakse poslovanja savremenih kompanija širom svijeta. Akcenat je prije svega stavljen na ona etička pitanja koja se tiču odnosa prema zaposlenima, potrošačima, dobavljačima i akcionarima...”, istakao je Drobnjak.

Profesor dr Dragan K. Vukčević je u predgovoru kazao da je Lajović nosio u sebi veliku energiju stvaranja koja je “zahtijevala ubrzanje života, i u sebi i oko sebe”.

“Poslije niza svojih rukopisa o preduzetništvu, pisac ove knjige je sebi postavio jedno od najvećih pitanja koje čovjek sebi postavlja. To je pitanje: čemu? Čemu sav taj podvižnički posao pokretanja i uzdizanja pojedinaca i institucija, društva i države? Čemu pregalački napor za sticanje? Čemu uspješnost u poslovanju? Čemu sve to? I potpuno je prirodno da mu se u traganju za tim odgovorima otvorilo veliko polje etike. Polje na kom se krije tajna smisla sticanja i na kom se 'imati' uravnotežuje sa 'biti'. Postavljanje takvog pitanja sebi , a kroz knjigu i drugima, svjedoči o zrelosti onoga koji se pita”, naveo je Vukčević.

Dragan Lajović je rođen 25. novembra 1965. godine. Poginuo je 6. maja ove godine u saobraćajnoj nesreći. Bio je dekan Ekonomskog fakulteta i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda. U svojoj bogatoj karijeri objavio je više od 80 naučnih radova iz oblasti ekonomije i više stručnih knjiga.

Bonus video: