Direktori Boksita traže hitan stečaj: Spasiti što se još spasiti može

Njih 11, od ministra ekonomije i Odbora direktora traže hitno uvođenje stečaja
143 pregleda 3 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Svetlana Mandić
Rudnik boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.11.2013. 12:57h

Članovi menadžmenta nikšićkih Rudnika boksita, njih 11, poslali su dopis ministru ekonomije Vladimiru Kavariću i članovima Odbora direktora u kojem traže da se u firmi hitno uvede stečaj. “Imajući u vidu sadašnju situaciju u Rudnicima boksita gdje nam se pljenidbom oduzima imovina, a time i posljednja mogućnost za preživljavanje, zahtijevamo od Vas hitno uvođenje stečaja kojim bi se sačuvao minimum preostale supstance rada sa kojom bi kompanija, po već zaključenim ugovorima, pribavljala potrebna sredstva za preživljavanje preko 300 zaposlenih radnika.

Na našu žalost, glas struke se do danas nije čuo, već su sve informacije o situaciji o Rudnicima boksita dolazile od sindikalnih organizacija i izvršnog direktora”, stoji u dopisu koji su potpisali Veselin Koprivica, Veselin Krulanović, Božidar Mučalica, Boris Dragnić, Milutin Korać, Milan Raonić, Svetozar Kilibarda, Milovan Perović, Budislav Jaredić, Ivan Nikčević i Dragan Tomić.

“Firma je pod opštim pritiskom i poharom za njenom imovinom od strane banaka i brojnih drugih povjerilaca kojima Boksiti duguju. Mnogi od njih su se zbog duga zainteresovali za mašine, objekte. Zbog svega toga smo zaključili da je najbolje uvesti stečaj kojim bi se takva situacija raskrstila. Besmisleno je više pružati bilo kakav otpor stečaju u nadi da će doći do eventualne privatizacije ili da će se situacija nekako riješiti”, kazao je direktor razvoja Milovan Perović.

I Sindikat radnika Boksita smatra da je stečaj bolji od zapljene imovine, jer, kako ističu, firmu već obilaze dužnici koji su na sudu dobili sporove i koji namjeravaju da se prinudno naplate, a Privredni sud je donio odluku da zaplijeni rudu i drugu imovinu na osnovu sudski dobijenih tužbi dobavljača koje datiraju još iz vremena kada je firmom upravljao CEAC.

“Stečaj je najgora opcija za radnike, ali će makar imati mogućnost da naplate ono što im se duguje. U suprotnom, dužnici bi odnijeli sve što je vrijedno u firmi, a radnici ostali bez ičega”, kazao je predsjednik Sindikata radnika Ilija Đilas.

Što se Samostalnog sindikata tiče, on i dalje smatra da stečaj nije “najsrećnije” rješenje za zaposlene, a ukoliko do njega dođe, što će se najvjerovatnije dogoditi u utorak, predstavnici te sindikalne organizacije insistiraće na kvalitetnom socijalnom programu.

“Stav menadžera i direktora je njihova lična stvar, ali mislim da baš i ne znaju šta stečaj znači po radnike koji će u tom slučaju najviše izgubiti. Sudbina firme je sada u rukama Privrednog suda. U postojećoj situaciji koja je u firmi ni mi u Samostalnom sindikatu više ne znamo šta je bolje, a šta gore. Činjenica je da nijesmo spremni za stečaj i tražićemo razgovor sa ministrom ekonomije i stečajnim upravnikom. Cilj nam je da se obezbijedi kvalitetan socijalni program, a potrudićemo se da izdejstvujemo i prijevremeno penzionisanje, kao i da u Boksitima ostane najviše što bude moglo radnika”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) je zbog nevraćenog duga od 1,59 miliona evra pokrenula tužbu za uvođenje stečaja, a sudija Privrednog suda Ivan Kovačević najavio je da će presudu donijeti najkasnije do utorka.

Prema posljednjem izvještaju Centralne banke, račun Rudnika boksita, kompanije kojom su upravljali firma CEAK, iza koje stoji ruski biznismen Oleg Deripaska, i Vlada, je u blokadi godinu i sedam mjeseci sa dugom koji je porastao na 2,3 miliona eura. Akumulirani gubitak firme je premašio 138 miliona, a radnicima nije isplaćeno deset plata, dva regresa, zimnica i jubilarne nagrade, dok im staž nije uplaćivan od 2009. godine. Tu su i tri zarade iz ljeta 2010. godine.

Naplatu nevraćenih kredita Boksita preko Privrednog suda traže i NLB banka kojoj Boksiti duguju oko 700.000 evra, kao i Prva banka koja potražuje oko 800.000.

Bonus video: