Za mjesto generalnog sekretara SSCG 11 prijavljenih

"Uz određene korekcije sačuvali smo značaja obim prava zapsolenih, pritisnuti stavovima Vlade i Unije poslodavaca (UPCG)”, kazao je Zoran Masoničić
5 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2013. 13:51h

Delegati Kongresa Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), koji je u toku, trebalo bi danas da od 11 prijavljenih kandidata izaberu generalnog sekretara te sindikalne organizacije.

Osim sadašnjeg generalnog sekretara, Zorana Masoničića, kandidati su predsjednici Sindikalnog povjereništva Bara i Sindikata policije, Jovan Stojanović i Marko Nikčević. Kandidaturu su podnijeli predsjednici Opštinskog sindikalnog povjereništva Nikšić i sindikata Opšte bolnice Cetinje, Branko Gardašević i Mihailo Babović.

Kandidati su i član Izvršnog odbora Sindikata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, Predrag Spasojević, predsjednici povjereništva za Budvu, Sindikata Aluminijuma, Radomir Milić i Rade Krivokapić, kao i portparol SSCG Zoran Đurišić.

Među prijavljenima su i predsjednici Sindikalne organizacije Stručne službe SSCG i sindikata Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore (RTCG), Senka Rastoder i Branko Vujisić.

Generalnog sekretara SSCG-a izabraće oko 300 delegata.

Masoničić je u govoru na početku 15. redovnog Kongresa SSCG-a, rekao da će ta sindikalna organizacija opstati bez obzira na pritiske i sve probleme u prethodnih nekoliko godina.

"Bez obzira koga danas izaberete i kome ukažete povjerenje, period iza nas je pokazao da su se vratili mnogi koji su iz njima znanih razloga željeli da idu i krenuli u drugom pravcu", kazao je Masoničić.

Zoran Masoničić

On je, govoreći o aktivnosima SSCG-a u prethodne dvije godine, saopštio da je ta sindikalna centrala potrošila ogromnu energiju na usaglašavanje i izradu Opšteg kolektivnog ugovora (OKU).

"Taj period karakteriše nezadovoljstvo socio-ekonomskim i privrednim ambijentom u Crnoj Gori u kojem zaposleni nose najteži teret reforme", poručio je Masoničić.

U Crnoj Gori, kako je naveo, veliki broj preduzeća ne radi ili su u procesu stečaja koji traje i po nekoliko godina.

Masoničić smatra da državni organi moraju raditi svoj posao i da nema kreativnog tumačenja crnogorskih propisa i njihove primjene.

"Poluga je u rukama državnih organa i nju treba da upotrijebe u interesu svih građana", rekao je Masoničić.

"Nijesmo zadovoljni rezultatima koji se postižu na polju sive ekonomije", rekao je Masoničić

"Uz određene korekcije sačuvali smo značaja obim prava zapsolenih, pritisnuti stavovima Vlade i Unije poslodavaca (UPCG)”, kazao je Masoničić.

On je podsjetio i na inicijativu UPCG u dijelu izmjena Zakona o radu.

"Ukoliko poslodavci imaju određenu krizu u poslovanju onda obavezno iniciraju izmjene određenog zakonskog propisa koji treba da ih relaksira ili oslobodi određenih obaveza, a po difoltu Vlada ima razumijevanja za njih", tvrdi Masoničić.

SSCG, kako je poručio, insistira na strožijoj kontroli kada su u pitanju institucije sistema i inspekcijski organi.

"Nijesmo zadovoljni rezultatima koji se postižu na polju sive ekonomije", rekao je Masoničić.

On je dodao da se nerijetko dešavalo da sindikalno članstvo trpi pritiske od poslodavaca, kao i da česte promjene zakone idu na štetu zaposlenih.

Ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković, je govoreći o saradnji socijalnih partnera, kazao da na kraju uvijek postoji isti inters, a to je dobro državi.

"Upravo je razgovor najbitnije što Vlada, sindikati i poslodavci moraju raditi u narednom periodu. Upravo nas taj dijalog može dovesti do zajedničkog cilja, do nečega što može biti prihvatljivo za sve nas", saopštio je Bošković.

On je podsjetio da je teško spojiti neke interese kada se oni podijele na pojedinačne, ali da se, gledajući zajednički može doći do rješenja.

"Napravili smo jedan značajan iskorak u socijalnom dijalogu i upravo je Socijalni savjet mjesto gdje možemo razgovarati", zaključio je Bošković.

Galerija

Bonus video: