Stručna služba Saveza tužiće državu zbog SSCG

"Zaposleni u SSCG neće dopustiti da budu kolateralna šteta dogovora o kupovini socijalnog mira između SSCG i Vlade po pitanju rješavanja problema “žrtva tranzicije”"
73 pregleda 1 komentar(a)
Senka Rastoder, Foto: Luka Zeković
Senka Rastoder, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.11.2013. 09:40h

Zaposleni u Savezu sindikata (SSCG) tužiće državu Crnu Goru Međunarodnom sudu u Strazburu ukoliko se ispostavi da državni organi ne reaguju na nezakonitosti u ovoj asocijaciji po krivičnim prijavama, koje su podnijeli njihovi sindikalni predstavnici i smijenjeni Nadzorni odbor, saopšteno je iz Stručne službe SSCG.

Predsjednica sindikata Stručne službe, koja treći dan štrajkuje glađu, Senka Rastoder kazala je da zaposleni u SSCG osnovano sumnjaju da državne institucije “namjerno previđaju” dostavljene materijalne dokaze o korupciji, monopolističkom ponašanju, zloupotrebi službenog položaja.

Ona je navela i to da ih poslodavac - vrh SSCG-a “zlostavlja u vrijeme štrajka”, a tu su i “finansijske malverzacije milionske vrijednosti, mobing...”.

"Zbog ovih sumnji i višegodišnjeg negativnog iskustva u pokušaju zaštite prava zaposlenih u SSCG primorani smo da se obratimo i Evropskoj komisiji, Međunarodnoj organizaciji rada, evropskim sindikatima i drugim relevantnim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava", naglasila je Rastoder.

Ona je rekla da zaposleni u SSCG neće dopustiti da budu kolateralna šteta dogovora o kupovini socijalnog mira između SSCG i Vlade po pitanju rješavanja problema “žrtva tranzicije”, kojima je podijeljeno 16,5 miliona eura.

“Ispostavlja se da i u SSCG postoje moćnici za koje ne važi zakon jer je nevjerovatno da istražiteljima nije dovoljno 256 strana dostavljenog dokaznog materijala o finansijskim malverzacijama u SSCG koje je na preporuku Nadzornog odbora usvojio Kongres 2011. godine, a u kojima je iz Saveza nestalo četiri do pet miliona", rekla je Rastoder.

Delegati SSCG na današnjem kongresu će birati rukovodstvo na četiri godine. Rastoder je jedna od 11 kandidata za mjesto generalnog sekretara te radničke organizacije.

Za poziciju lidera zainteresovan je i aktuelni generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić, predsjednici povjereništva u Baru, Nikšiću i Budvi Jovan Stojanović, Brano Gardašević i Radomir Milić, predsjednik Sindikata policije Marko Nikčević.

To mjesto bi i predsjednik sindikata Opšte bolnice Cetinje Mihailo Babović, član Izvršnog odbora Sindikata ZIKS-a Predrag Spasojević, predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić, portparol SSCG Zoran Đurišić i predsjednik sindikata Javnog servisa RTCG Branko Vujisić.

Bonus video: