Parlamentu predloženo da usvoji zakon o otpisu kamate

Ministar finansija, Radoje Žugić, ocijenio je da bi predloženi zakonski propisi trebalo da doprinesu ublažavanju efekata ekonomske krize
53 pregleda 0 komentar(a)
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2013. 14:56h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je danas parlamentu da usvoji predloženi zakon o otpisu kamate na poreske i carinske obaveze, kao i dopunu Zakona o porezu na dobit preduzeća.

Ministar finansija, Radoje Žugić, ocijenio je da bi predloženi zakonski propisi trebalo da doprinesu ublažavanju efekata ekonomske krize, odnosno stimulisanju urednih platiša, dok su članovi Odbora iz opozicije upozorili da bi se na taj način mogla izazvati nerealna očekivanja.

“Ovim zakonom ne smijemo kreirati nerealna očekivanja poreskih obveznika koji nijesu na vrijeme izmirili svoje obaveze”

Žugić je objasnio da bi se primjenom mjera definisanih Predlogom zakona o otpisu kamate na poreske i carinske obaveze doprinijelo ublažavanju teškoća poslovanja. On je kazao da dug po osnovu kamata na poreske i carinske obaveze iznosi oko 88 miliona EUR.

Pravo na otpis bi, prema njegovim riječima, imala preduzeća kojima je odložena isplata poreskih i carinskih obaveza, kao i ona u procesu likvidacije.

“Ovim zakonom ne smijemo kreirati nerealna očekivanja poreskih obveznika koji nijesu na vrijeme izmirili svoje obaveze”, kazao je Žugić i najavio predlaganje zakona o povratnicima u poreske prekršaje, kako bi se izbjeglo njihovo ponavljanje.

On je naveo da predloženi model nije najbolji, ali da je trenutno jedini mogući i da se njegovom primjenom očekuju određeni fiskalni efekti.

Usvajanjem dopune Zakona o porezu na dobit preduzeća trebalo bi, prema riječima Žugića, da doprinese stimulisanju redovnih platiša, koji su tu obavezu izmirili u zakonskom roku, odnosno do 31. marta.

“Predložili smo da se poreskim obveznicima omogući izmirenje te obaveze uz diskont, ukoliko to urade do kraja marta naredne godine. To bi trebalo da bude stimulativno i da poboljša stepen naplate”, kazao je Žugić.

“Ukoliko otpišemo kamate na poreske i carinske obaveze, da li ćemo moći da naplatimo ostatak duga?"

On je dodao da je makroekonomski aspekt primjene te mjere neutralan, ali da su finansijski efekti značajni.

“Diskont, odnosno popust nije dovoljna mjera, ali ćemo sagledati sve aspekte kako bi se pomoglo onima koji doprinose boljem ekonomskom ambijentu”, poručio je Žugić.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, smatra da je Crnoj Gori neophodna temeljna poreska reforma i da bi trebalo utvrditi šta se tačno dobija primjenom ovih zakonskih rješenja.

“Ukoliko otpišemo kamate na poreske i carinske obaveze, da li ćemo moći da naplatimo ostatak duga? Nemam ništa protiv te mjere, ali moramo znati šta na taj način dobijamo”, poručio je Milić.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, smatra da je ideja dobra, ali bi mogla izazvati nerealna očekivanja.

“Na ovaj način ćemo više nagraditi neuredne platiše”, upozorio je Bojanić i dodao da je neophodno amandmansko djelovanje.

Odbor je podržao Predlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na premiju osiguranja, koji je podnio poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, čijom bi se primjenom stvorio fiskalni efekat od četiri miliona EUR novih prihoda za budžet.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Filip Vuković, rekao je da je povećanje PDV-a u interesu građana, države i budžeta

Damjanović je objasnio da se predlaže oporezivanje svih sektora osiguranja po najnižoj stopi, od devet odsto, čiji bi fiskalni efekat bio šest miliona EUR. On je dodao da je do sada u oblasti osiguranja oporezovano isključivo takozvano obevezno osiguranje od autoodgovornosti po veoma niskim stopama, od tri odsto, odnosno šest odsto, čime se godišnje prihodovalo oko dva miliona EUR.

Žugić je kazao da bi usvajanje tog predloga mogla biti jedna od antikriznih mjera i da bi trebalo vidjeti kako bi se to odrazilo na poslovanje osiguravajućih kuća i Agenciju za nadzor osiguranja.

Bojanić je saopštio da ga čudi briga vlasti za to kako će povećanje stope na premiju od osiguranja sa šest na devet odsto uticati na poslovanje osiguravajućih kuća, iako su prethodno povećali porez na dodatu vrijednost (PDV), uveli taksu “euro po euro” i zamrzli penzije.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Filip Vuković, rekao je da je povećanje PDV-a u interesu građana, države i budžeta.

“DPS je ozbiljna partija i ozbiljno razmatra sve predloge”, proučio je Vuković.

Odbor je razmatrao i finansijski dio Predloga zakona o prijestonici, koji je podnijela grupa poslanika i kojim se predviđa finansiranje značajna dva projekta za taj grad novcem iz kapitalnog budžeta, odnosno odvajanjem 0,2 odsto od prosječne zarade, na teret poslodavaca.

Poslanik DPS-a, Jovan Martinović, objasio je da bi se jedan od projekata finansirao sa deset odsto kapitalnog budžeta, ali to ne bi uticalo na njegov kumulativni dio, već na strukturu.

Finansiranje projekta pod nazivom Cetinje grad svih građana bi se, prema njegovim riječima, obezbijedilo izdvajanjem iznosa od 0,2 odsto prosječne zarade ili jednog EUR, na teret poslodavaca.

Žugić je saopštio da bi trebalo realno sagledati održivost svakog zakona i naći održivu formulu za finansiranje planiranih projekata. On je kazao da se protivi modelu izdvajanja 0,2 odsto prosječne zarade i predložio modifikaciju modela finansiranja projekta iz kapitalnog budžeta.

“Treba naći održivu formulu, odnosno da se ne ugrozi Prijestonica, a omogući njen razvoj”, poručio je Žugić.

Bonus video: