EBRD poboljšao procjenu rasta crnogorske ekonomije na 1,5 odsto

EBRD je navela da je crnogorska ekonomija u prošloj godini pala 0,5 odsto, ali zvanični Monstatovi podaci govore o mnogo većem padu, i to od 2,5 odsto
0 komentar(a)
GDP rast, Foto: Shutterstock
GDP rast, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2013. 15:54h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povisila je procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 1,5 odsto, sa jedan odsto koliko je iznosila majska prognoza.

EBRD je u danas objavljenim redovnim prognozama za tranzicione ekonomije, u koje je agencija Mina-business imala uvid, procijenila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u narednoj godini dva odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na maj.

EBRD je navela da je crnogorska ekonomija u prošloj godini pala 0,5 odsto, ali zvanični Monstatovi podaci govore o mnogo većem padu, i to od 2,5 odsto.

Ekonomska aktivnost u Crnoj Gori, kako se navodi u izvještaju, povećala se u prvoj polovini godine posebno zbog oporavka izvoza.

“Međutim, deficit tekućeg računa koji iznosi blizu 20 odsto BDP-a ostaje najviši u regionu”, naveli su iz EBRD.

Fiskalna pozicija je oslabila zbog plaćanja garancija Kombinata aluminijuma (KAP), a nivo javnog duga se naglo povećao u posljednjih nekoliko godina.

“Krediti u privredi nastavljaju da se smanjuju, a nekvalitetni krediti su i dalje visoki i u prosjeku su jedan na pet”, kazali su iz EBRD-a.

Banka je ocijenila da će ekonomski rast zemalja koje koriste kredite EBRD-a u narednoj godini biti slabiji nego što se očekivalo prije šest mjeseci, između ostalog zbog toga što se u eurozoni, i pored nedavnog oporavka, očekuje slab privredni rast.

EBRD je u izvještaju revidirala naniže prognozu za ovu i narednu godinu, djelimično zbog slabijeg rasta u Rusiji.

Rizici dolaze iz eurozone

Izvještaj je pokazao blago smanjenje prosječne prognoze rasta za ovu godinu na dva odsto sa majskih 2,2 odsto. U prošloj godini zabilježen je rast od 2,7 odsto, a prognoza za narednu je smanjena na 2,8 odsto sa majskih 3,2 odsto.

Razlozi za slabiju regionalnu prognozu su kako ciklični, koji se odnose na nastavak slabe strane tražnje, tako i strukturni koji održavaju niži potencijal rasta, ograničene izvore finansiranja investicija i nezavršene strukturne reforme.

„Rizici po novu prognozu dolaze i u vidu mogućeg daljeg pogoršanja situacije u eurozoni, iako sada djeluje da su male šanse da do toga dođe“, dodali su iz banke.

Pored toga, tu je i privredno usporavanje u Kini i drugim velikim tržištima u usponu, a rizici po rast u vidu fiskalnih problema u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) takođe nijesu nestali.

„Sniženje prognoze privrednog rasta najvećim je delom rezultat usporavanja privreda Rusije, istočne Evrope i regiona Kavkaza, kao i južnog i istočnog Mediterana“, naveli su iz EBRD-a.

Bonus video: