Krivokapić kandidat za generalnog sekretara SSCG iako ne plaća članarinu

Predsjednik Odbora Vidak Đuranović kazao da je utvrđena lista od 307 delegata, ali da je moguće da će neki od njih otpasti
11 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 09:45h

Odbor za pripremu kongresa Saveza sindikata, koji je zakazan za 15. novembar, utvrdio je listu od 11 kandidata za generalnog sekretara, koju Glavni odbor treba da potvrdi danas.

Osim dosadašnjeg generalnog sekretara Zorana Masoničića, kandidati su predsjednik Sindikalnog povjereništva Bara Jovan Stojanović, predsjednik Sindikata policije Marko Nikčević, predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Nikšić Branko Gardašević, predsjednik sindikata Opšte bolnice Cetinje Mihailo Babović, član Izvršnog odbora Sindikata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Predrag Spasojević, predsjednik povjereništva za Budvu Radomir Milić, predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić, portparol SSCG Zoran Đurišić, predsjednica Sindikalne organizacije Stručna služba SSCG Senka Rastoder i predsjednik sindikata Javnog servisa RTCG Branko Vujisić.

Predsjednik Odbora Vidak Đuranović kazao je da je utvrđena lista od 307 delegata, ali da je moguće da će neki od njih otpasti što će danas utvrditi Glavni odbor.

Na pitanje da li je bilo problema sa prihvatanjem kandidatura Đuranović je kazao da jeste i da je bila sporna kandidatura Rada Krivokapića jer njegov sindikat ne plaća članarinu SSCG.

"Komisija je bila protiv prihvatanja njegove kandidature, ali je Skupština prihvatila", kazao je Đuranović.

Krivokapić je kazao "Vijestima" da smatra da je u ovom momentu "kada smo sve bliži ulasku u zajednicu evropskih naroda, sam SSCG kao jedan od bitnih segmenata društva, mora da prođe kroz proces reformi koje će rezultirati stvaranjem modernog i jakog sindikata, sličnog onima u članicama Evropske unije".

"Takav sindikat respektuju svi-počev od države, preko poslodavaca, nevladinih organizacija... On je reprezentativan i istinski zaštitnik radničkih prava na kojeg svaki zaposleni u bilo kom momentu može računati. Bez lažne skromnosti mogu da kažem da je Sindikalna organizacija radnika proizvodnje aluminijuma na čijem sam čelu, prepoznata kao sindikat koji koristi izuzetno efikasne metode u borbi za ostvarivanje i zaštitu prava radnika i kojem se, sa razlogom, mnogo vjeruje. Stoga, vrijeme je za ozbiljne i velike kadrovske promjene u SSCG, za nove ljude, nove ideje i dijametralno drugačije pristupe rješavanju problema radnika", kazao je Krivokapić.

Predsjednica Sindikalne organizacije SSCG Senka Rastoder, koja je jedan od najvećih kritičara sadašnjeg rukovodstva SSCG, kazala je da se nada da će zbog velikog broja kandidata biti smanjena mogućnost za manipulacije tokom glasanja.

"Tražićemo da neko nadzire brojanje glasova, jer je tokom izbora na kongresu 2011. godine bilo nepravilnosti. Takođe, zahtijevaćemo i da se uradi hitna revizija cjelokupnog poslovanja, naročito finansijskih izvještaja, jer je onaj koji je usvojen na prethodnom kongresu ukazivao na brojne nepravilnosti ali po tom pitanju ništa nije urađeno", rekla je Rastoder.

Galerija

Bonus video: