Medojević: Država više da se pita od A2A

Medojević najavio da će tražiti da Odbor za ekonomiju obavi kontrolno saslušanje u vezi sa tenderom EPCG za gradnju drugog bloka TE, jer nemaju dovoljno podataka o budućoj investiciji
1 komentar(a)
Tender Termoelektrana otvaranje ponuda, Foto: Luka Zeković
Tender Termoelektrana otvaranje ponuda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.11.2013. 18:40h

Velika je razlika u ponuđenim cijenama za gradnju drugog bloka termoelektrane (TE) u Pljevljima, očigledno zbog nedovoljno preciznog tendera, ocijenio je član skupštinskog Odbora za ekonomiju iz Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

Medojević smatra da je tolika razlika, a ponuđeno je od 210, 5 miliona do čak 520 miliona eura za realizaciju projekta, posljedica nepreciznog tendera Elektroprivede, pa su kompanije same procjenjivale šta da obuhvate ponudom.

Za Medojevića, koji je elektroinženjer po struci, problematično je to što se država kao većinski vlasnik EPCG drži po strani i prepušta predstavnicima italijanske A2A da vode postupak izbora partnera za gradnju TE.

Za taj posao prijavilo se devet kompanija i konzorcijuma iz Kine, Evrope i Rusije, a prva rang-lista ponuda biće objavljena za mjesec do mjesec i po.

Iz EPCG je ponovljeno da su ponude rađene na osnovu studije izvodljivosti, da još ne znaju koji model saradnje će biti izabran jer će se to utvrditi kada detaljno razmotre ponude i sačine rang-listu

Medojević je najavio da će tražiti i da Odbor za ekonomiju obavi kontrolno saslušanje u vezi sa tenderom EPCG za gradnju drugog bloka TE, jer nemaju dovoljno podataka o budućoj investiciji.

"Kakva će tu biti uloga države, a kakva lokalne samouprave kojoj EPCG dosta duguje? Na koji način očekuju da se odradi toplifikacija Pljevalja, šta će biti sa koncesionim naknadama, kome će ići ta struja, kakvo prečišćavanje očekuju, kako će zaštititi životnu sredinu i koji kriterijumi će odrediti najbolju ponudu", naveo je Medojević pitanja na koja će tražiti odgovore na kontrolom saslušanju predstavnika EPCG, koje će predložiti Odboru za ekonomiju.

Iz EPCG je “Vijestima” ponovljeno da su ponude rađene na osnovu studije izvodljivosti, da još ne znaju koji model saradnje će biti izabran jer će se to utvrditi kada detaljno razmotre ponude i sačine rang-listu. U komisiji su predstavnici EPCG, Ministarstva ekonomije i Rudnika uglja.

"Ranije je rečeno da nema državnih garancija, investitor obezbjeđuje kreditna sredstva, a vidjećemo kako će taj novac biti vraćan. Postoji mogućnost da odabrani ponuđač dobije učešće u novom akcionarskom društvu koje će biti formirano", saopšteno je iz EPCG.

Ponuđači planiraju gradnju bloka snage 220 do 300 megavata.

Poljski konzorcijum, na čelu sa holdingom Pol-Mot, nudi 520 miliona za gradnju termocentrale. Na njihovom sajtu se navodi da je u pitanju akcionarsko društvo korporacije Polish capital, koja je prisutna na evropskim i svjetskom tržištu od 1968. godine. Ponudu su predali sa energetskim kompanijama Alstom i Foster Wheeler, a u okruženju posluju u Hrvatskoj i Srbiji.

Slovačka Istrogeno grupa ima podružnice u Češkoj i Rusiji, a navedeno je da se bavi proizvodnjom opreme i instalacijom kapaciteta. U TE bi uložili 303 miliona.

Češka Škoda Praha, koja je za TE ponudila 329 miliona eura, nudi projekte za proizvodnju energije i njihove djelove i to od dizajna do sprovođenja i puštanja u rad. Posluju i u Albaniji.

Ruski Rosatom Overseas, koji nije ponudio cijenu za drugi blok TE, podružnica je ruske Državne korporacije za atomsku energiju. Jedna od firmi u kojoj imaju udio je i AKME-engineering, čiji je predsjednik borda direktora Oleg Deripaska čija je En plus grupa bila vlasnik KAP-a i Rudnika boksita i ranije se interesovala za TE i Rudnik uglja. Nagoviješteno je da će njihova ponuda biti odbačena.

Kineska TBEA, koja bi centralu u Pljevljima gradila za 310 miliona eura, je "svjetski lider u energetskim projektima, izvozi proizvode u više od 30 zemalja”. China Gezhouba (CGGC) bi gradila TE za 283,5 miliona, a oni su nacionalno inovativno preduzeće. Posluju u više od 70 dražava.

Powerchina, koja je za TE ponudila 269 miliona, je poznata u Kini u projektima koji se tiču hidroenergije, solarne i energije vjetra.

Kineska CMEC za projekat u Crnoj Gori nudi 210,5 i 255 miliona u zavisnosti od snage bloka, a osnovna djelatnosti im je projektovanje.

Kineska CNEEC, koja za TE nudi 251 milion, je nacionalna energetska kompanija i predstavljaju se vodećom u toj oblasti.

Bonus video: