U Crnoj Gori se najmanje štedi u Evropi

Samo malo bolje plasirani od naše zemlje po štednji su Bosna i Hercegovina, Srbija i Kipar
28 komentar(a)
Štednja, Foto: Shutterstock
Štednja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2013. 10:48h

Crna Gora je na posljednjem mjestu po štednji u Evropi, a tek na 144. mjestu od 146 zemalja koje su rangirane od strane Svjetskog ekonomskog foruma.

Ekonomska i finansijska kriza koja nije zaobišla ni regiju Balkana u velikoj mjeri je negativno uticala i na vrlo nizak procenat građana koji se odlučuju da jedan dio svojih novčanih sredstava odvajaju kao ušteđevinu koju bi eventualno kasnije mogli iskoristiti, konsattuje agencija Anadloija.

Samo malo bolje plasirani od naše zemlje po štednji su Bosna i Hercegovina, Srbija i Kipar.

Posmatrano na globalnom nivou, najviše se štedi u Timoru, gdje nacionalna štednja iznosi čak 63,1 odsto BDP-a, pa u Kuvajtu gdje to iznosi 62,2 odsto, Kataru 55,4, Libiji 52,4, Saudijskoj Arabiji 51, Kini 49,5, Singapuru 45,6, Omanu 44,6, Gabonu 43,9 i Azerbejdžanu 43,2 odsto BDP-a.

Od 20 zemalja u kojima građani najviše štede, njih 13 su azijske što znači da je Azija regija i kontinent u svijetu gdje se najviše štedi.

Od ostalih zemalja svijeta, Indija se nalazi na 28. mjestu WEF-ove liste sa 29,8 odsto ušteđevine ukupnog BDP-a, Rusija je 32. sa 28,5 odsto, Njemačka 49. sa 24,2 odsto i Sjedinjene Američke Države 13,1 odsto ušteđevine u odnosu na ukupni BDP.

Inače, izvještaj WEF-a o globalnoj konkurentnosti je najbolja procjena konkurentnosti nacionalnih ekonomija, navodi Anadolija, jer predstavlja koristan portret privrednog okruženja i sposobnosti država da dostignu održive nivoe prosperiteta i ekonomskog rasta.

Svjetski ekonomski forum WEF, više od tri decenije, obezbjeđuje detaljnu procjenu produktivnog potencijala država širom svijeta.

Izvještaj doprinosi razumijevanju ključnih faktora koje određuju ekonomski rast, pomažu da se objasni zašto su neke zemlje više uspješne od drugih, pogotovo kod povećanja nivoa prihoda.

Bonus video: