Održana zajednička sjednica odbora za ekonomiju parlamenata Crne Gore i Srbije

Najavljen je drugi zajednički sastanak koji će biti održan u Crnoj Gori
1 komentar(a)
sastanak, Foto: Skupština Crne Gore
sastanak, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 28.10.2013. 15:06h

Pitanje platnog prometa, funkcionisanje tržišta rada i tržišta kapitala, poboljšanje naplate poreskih prihoda i borba protiv sive ekonomije važne su teme o kojima bi trebalo da raspravljaju poslanici iz skupštinskih odbora za ekonomiju, finasije i budžet Crne Gore i Srbije.

To je saopšteno nakon prve zajedničke sjednice dva odbora koja je održana danas u Beogradu na temu “Saradnja odbora sa nezavisnim regulatornim tijelima u cilju efikasnije kontrole trošenja javnih sredstava“.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, predsjednici matičnih odbora Aleksandara Damjanović (Crna Gora) i i Vesna Kovač (Srbija) ocijenili su da je potrebno jačati kontrolne uloge Skupštine nad radom regulatornih tijela.

“Damjanović je naglasio je da je tokom 2013. godine u okviru antikriznih mjera Skupština odlučila da se višak prihoda nad rashodima nezavisnih regulatornih tijela prosljeđuje u budžet do 1. januara 2016. godine. Kovač je podsjetila na ingerencije Narodne skupštine Republike Srbije, odnosno Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u odnosu na nadzornu funkciju nad regulatornim tijelima” navodi se u saopštenju.

Poslanici dvije države su dogovorili da sastave predlog ocjena i stavova sa zajedničke sjednice, a najavljena je mogućnost održavanja drugog zajedničkog sastanka u Crnoj Gori.

“Poslanici su ocijenili da je dobro što je osnivana Regionalna mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zapadnog Balkana i što je uspostavljena regionalna saradnje odbora”, navodi se u saopštenju.

Sjednica je održana uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju i Regionalne mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zapadnog Balkana

Bonus video: