Šansa za ekonomsku saradnju Crne Gore i Poljske je u energetici

Zamjenik ministra ekonomije Poljske Andrej Diha najveći prostor za saradnju vidi u oblasti energetike koja će biti “polazna tačka za razvoj međusobne saradnje”
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2013. 13:23h

Najznačajnija saradnja između Crne Gore i Poljske može biti ostvarena u oblasti energetike, ocjenjeno je na forumu koji je Privredna komora Crne Gore (PKCG) organizovala u saradnji sa Ambasadom Poljske i Privrednom komorom te države.

Privrednici i predstavnici vlada su se složili da je robna razmjena između dvije zemlje na niskom, a zamjenik predsjednika Poljske Marek Klocko rekao je da je daleko od potencijalnih mogućnosti.

Zamjenik ministra ekonomije Poljske Andrej Diha najveći prostor za saradnju vidi u oblasti energetike koja će biti “polazna tačka za razvoj međusobne saradnje”.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da je Crna Gora odavno shvatila značaj poslovnog okruženja tako da politika niskih poreza važi već duži niz godina.

“Preduzetnici koji ulažu u Crnu Goru uživaju benefite koje donosi zemlja sa najnižim poreskim stopama u Evropi”, rekao je on.

Kavarić je istakao da Crna Gora ima makroekonomsku stabilnost i minimalan nivo transakcionih troškova u komunikacji sa okruženjem. Predstavio je investicione potencijale Crne Gore.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić kazao je da su tokom osam mjeseci ove godine Crna Gora i Poljska razmijenile robu vrijednu 14 miliona eura, što je jedan odsto ukupne robne razmjene Crne Gore.

On smatra da između dvije zemlje postoji prostora za saradnju u oblasti biznis zona, koje su u Poljskoj zaživjele, kao i u oblasti energetike, rudarstva i turizma.

U oblasti turizma, kako je rekao Saveljić, posebno se može govoriti o boljoj promociji investicionih potencijala Crne Gore u oblasti turizma, kao i uspostavljanju poslovnih odnosa između poljskih turoperatora i crnogorskih hotelsko-turističkih preduzeća.

Predstavnici ministarstava ekonomije dvije zemlje potpisali su Deklaraciju o bilateralnoj saradnji.

Bonus video: