Iskustva Poljske dragocjena u postupku pregovaranja Crne Gore sa EU

Poljska je je jedna od rijetkih zemalja koja je uspjela da iskoristi gotovo sav novac koja su imali na raspolaganju tokom pridruživanja Evropskoj uniji i nakon toga
62 pregleda 1 komentar(a)
Petar Ivanović, Zofija Šalčik, Foto: Zoran Đurić
Petar Ivanović, Zofija Šalčik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.10.2013. 13:01h

Iskustva Poljske će Crnoj Gori biti dragocjena u postupku pregovaranja ali i kasnije jer je to jedna od rijetkih zemalja koje su uspjele da iskoriste gotovo sav novac koja su imali na raspolaganju tokom pridruživanja Evropskoj uniji i nakon toga, ocjenjeno je na stručnoj obuci zaposlene u Ministarstvu poljoprivrede u okviru Dana Poljske u Crnoj Gori.

Ministar poljoprivrde Petar Ivanović kazao je poljoprivredni proizvođači u Poljskoj nijesu imali gotovo nikakve subvencije prije negu su počeli pregovore o pridruživanju i da su prve subvencije dobili kroz sistem direktnih plaćanja nakon pridruženja EU i uspostavljanja agencija.

Poljski poljoprivrednici su, kako je rekao među najvećim proizvođačima jabuka, mlijeka, ćuretine, paradajza i da im se izvoz uvećao četiri puta.

"Do toga je došlo zahvaljujući konkurentnosti i to je jedan od osnovnih razloga zbog čega mi stalno insistiramo na tome", rekao je on.

Kazao je i da se očekuje da će Strategija razvoja poljoprivrede od 2014. do 2020. godine biti završena u prvom kvartalu naredne godine i da je to jedini uslov da se počnu pregovori za poglavlja koja se tiču poljoprivrede.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Poljske Zofija Šalčik kazala je su se oni bili duže od 10 godina u pripremnom periodu za učlanjenje te da u toj državi poljoprivrede igra značajnu ulogu.

“Proizvođači su se plašili EU. Očekivali su da će domaće tržište biti preplavljeno inostranom hranom, da će stranci kupiti njihovu zemlju te da će Poljska čak izgubiti svoj suverenitet. Ništa od toga se nije desilo”, kazala je ona.

Šalčik je rekla i da je njihov izvoz poljoprivrednioh proizvoda sada vrijedan 20 miliona eura, a da je do ulaska u EU bio svega pet miliona te da se njihova hrana kupuje i u Africi i Aziji što je ranije bilo nezamislivo.

“Koncentrisali smo se na povećanje konkurentnosti i odlučili da ne podajemo sirovinu već gotov proizvod”, istakla je Šalčik.

Dani Poljske u Crnoj Gori, koji traju četiri dana, se danas nastavljaju u okviru Poslovnog foruma.

Bonus video: