Bošković: Neophodan nastavak reformi penzionog sistema

"Suočavamo se sa dosta niskom naplatom penzionih prihoda, što dovodi u pitanje održivost ukupnog sistema", rekao je Bošković
2 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.10.2013. 11:07h

Penzioni sistem Crne Gore karakteriše nizak nivo naplate doprinosa i nepovoljna starosna struktura, zbog čega je za obezbjeđivanje njegove stabilnosti i održivosti neophodno nastaviti započete reforme, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković.

Bošković je, na Susretu penzionih fondova država nastalih na teritoriji bivše SFRJ, kazao da bi nastavak reformi penzionog sistema, u cilju obezbjeđenja njegove održivosti i stabilnosti, trebalo da doprinese ukupnom ekonomskom razvoju.

"Reforme su neophodne, ali nijesu dovoljne da se obezbijedi održiv i stabilan penzioni sistem. Neophodno je u svim aspektima djelovati adekvatno kako bi se uspostavio dugoročno održiv sistem", rekao je Bošković na sastanku koji se održava u Podgorici.

On smatra da je stabilan i održiv penzioni sistem veoma važan i sa aspekta održivosti ukupne države, odnosno javnih finansija.

"U Crnoj Gori se suočavamo sa dosta niskom naplatom penzionih prihoda, što dovodi u pitanje održivost ukupnog sistema", naveo je Bošković i dodao da je, sa druge strane, ostvaren značajan napredak kada je u pitanju definisanje penzija za najosjetljivije grupe stanovništva.

On je podsjetio da su prosječne penzije u Crnoj Gori, koja ima oko 120.000 penzionera, na nivou od preko 50 odsto prosječne zarade.

Direktor crnogorskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Dušan Perović, kazao je da je Crna Gora preteča u dijelu reformi penzionih sistema, kada je riječ o utvrđivanju prava iz te oblasti, s obzirom na to da jedina u regionu ima utvrđenu starosnu granicu od 67 godina za odlazak u penziju.

On je saopštio da je saradnja crnogorskog Fonda PIO sa penzijskim fondovima regiona definisana sporazumima, po osnovu kojih je Crna Gora od bivših država SFRJ naplatila 2,5 miliona eura.

"Taj proces još traje i očekuje se naplata dodatnih sredstava", rekao je Perović.

Sporazumima su, kako je objasnio, definisani određeni novčani iznosi koje duguju ili potražuju njihove potpisnice, odnosno države i na osnovu njih se rješavaju zahtjevi građana koji su ostvarili pravo na penziju.

Perović je saopštio da će dvodnevni Susreti predstavnika penzionih fondova Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Crne Gore biti posvećeni unaprijeđenju međusobne saradnje u cilju obezbjeđenja brzog i efikasnog rješavanja zahtjeva građana koji ostvaruju pravo na penziju, kao i uvođenju elektronske razmjene podataka.

"Crna Gora ima moderan informacioni sistem koji može da podrži procese u cilju obezbjeđenja brze i efikasne razmjene podataka o korisnicima i iznosima njihovih penzija. Na taj način bi trebalo da se izbjegne eventualna zloupotreba", kazao je Perović.

Direktor hrvatskog Fonda PIO, Srećko Vuković, saopštio je da prosječne penzije u toj zemlji iznose oko 300 eura i da na godišnjem nivou bilježe rast od dva odsto.

Prosječna penzija u Hrvatskoj, prema njegovim riječima, iznosi 40 odsto prosječne zarade, dok je godišnje za njihovu isplatu neophodno obezbijediti oko pet milijardi eura. Polovina tog iznosa se, kako je kazao, obezbjeđuje iz budžeta, a ostatak od penzionih prihoda.

Vuković je naveo i da penzije u Hrvatskoj nijesu usklađivane 2010. i 2011. godine, da bi prošle godine ponovo došlo do njihovog usklađivanja, na šestomjesečnom nivou.

Predstavnik Fonda PIO Republike Srpske, Mladen Milić, tvrdi da najbolju saradnju ima sa kolegama iz Crne Gore, s obzirom na to da ta dva fonda nemaju nikakvih neriješenih pitanja, niti neizmirenih obaveza.

On je saopštio da prosječna penzija u Republici Srpskoj iznosi 165 eura, a za korisnike sa punim radnim stažom oko 240 eura.

On je naveo da Vlada Republie Srpske, koja ima oko 70.000 penzionera, za njihovu isplatu izdvaja iz budžeta svega 18 odsto, dok se ostatak obezbjeđuje od prihoda po osnovu doprinosa.

Predstavnici makedonskog Fonda PIO saopštili su da između Makedonije i Crne Gore nema dugova. Oni su naveli i da prosječna penzija u toj zemlji iznosi 200 eura, a najviša 600 eura.

Penzije se u Makedoniji, kako je objašnjeno, linearno usklađuju svakih šest mjeseci, što je povećanje od oko 10 eura.

Bonus video: