Prva banka traži da kontroverzni broker vrati 42.000 eura

Hosta je godinama bio jedan od povjerljivih poslovnih partnera podgoričkog biznismena Veselina Barovića
341 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2013. 17:13h

Prva banka tužbom je tražila da joj kontroverzni slovenački broker Damjan Hosta vrati oko 42.000 eura, koliko je iznosio minus na njegovom tekućem računu kod te banke.

Međutim, sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Sonja Drašković juče je obustavila postupak jer se na ročištu nije pojavio predstavnik Prve banke i zastupnik tužbe Petrašin Kasalica.

U narednom periodu znaće se da li postoje uslovi da se predmet vrati u pređašnje stanje ili će banka morati da podigne novu tužbu. Prva banka nije zvanično samoinicijativno povukla tužbeni zahtjev.

U tužbi Prve navedeno je da je Hosta na tekućem računu dostigao odobreni minus od 30.782 eura, sa rokom dospijeća do 30. juna 2009. godine i kamatnom stopom 12 odsto na godišnjem nivou. Broker iz Slovenije, međutim, nije vratio dug i kamata je narasla do 11.606 eura.

Prva banka, čiji je vlasnik biznismen Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića, tužila je Hostu 2011. godine i traži vraćanje 42.388 eura.

U tužbi su navedene i Hostine nekretnine u Crnoj Gori, koje bi banka mogla da dobije kao kompenzaciju, ukoliko ne bude mogla da naplati dug.

Damjan Hosta je godinama unazad u slovenačkim medijima prozivan i pominjan u kontekstu prevara u finansijskom i berzanskom poslovanju.

Hosta je godinama bio jedan od povjerljivih poslovnih partnera podgoričkog biznismena Veselina Barovića.

Sa Barovićem je Hosta osnivač kompanije Alpha Invest, koja većinski gazduje kotorskim hotelsko - turističkim preduzećem Fjord i koja je godinama unazad bila učesnik vrijednih transakcija na berzi.

Hosta je više od deceniju bio izvršni direktor Monte Adrije, glavne brokersko dilerske kuće na tržištu kapitala, koja je posredovala u najvećim crnogorskim privatizacijama: prodaji Telekoma, dokapitalizaciji Elektroprivrede, prodaji manjinskog paketa akcija pljevaljskog Rudnika uglja italijanskoj kompaniji A2A...

Tokom 2010. godine zbog nevraćenog kredita Prvoj banci Hosta je neko vrijeme izgubio vlasništvo u Monte Adriji, ali mu je investicioni fond Trend i njegov direktor Mihailo Madžarović pomogao da izmiri obaveze prema toj banci. Monte Adrija je ljetos likvidirana.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Hosta je osnivač trgovine na veliko Slomont turist.

Ta firma povezuje se sumnjivom privatizacijom kompanije HTP Berane.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je 2009. godine napravila šemu osoba i firmi uvezanih u tu privatizaciju, u kojoj se sve zvanično vrti oko firmi Euroturist GMBH i Slomont turist.

HTP Berane, nekadašnju kompanija bez gubitaka i sa zalihama robe u vrijednosti od makar 80 hiljada eura, u martu 2003. godine privatizovalo je do tada nepoznato preduzeće Euroturist GMBH, čiji je direktor bio Borislav Dvoržak. Njegov šura Izudin Gušmirović je predsjednik Odbora direktora firme Slomont turist, koja je takođe bila uključena u malverzacije sa privatizacijom HTP Berane.

Galerija

Bonus video: