PKCG: Progresivno oporezivanje imalo bi ograničene fiskalne efekte

Progresivnim oporezivanjem, kako kažu u PKCG, povećala bi se nezaposlenost i stvorio nepredvidljiv poslovni ambijent
3 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Luka Zeković
Privredna komora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.10.2013. 11:32h

Uvođenje progresivnog oporezivanja u crnogorski poreski sistem imalo bi ograničene fiskalne efekte, dok bi dugoročni i indirektni bili negativni za pojedince, poslovanje kompanija i ekonomiju u cjelini, ocijenili su iz Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG su saopštili da bi efekti uvođenja progresivnog poreza bili ograničeni posebno kada se ima u vidu mali broj poreskih obveznika u Crnoj Gori, kao i to da ono može uticati na svega tri odsto zaposlenih.

"Polazište je da uvođenje progresivnog oporezivanja ne stimuliše borbu protiv sive ekonomije, jer postoji opasnost da će to podstaći pojedine obveznike da iskazuju manju dobit od realne, kao i manje dohotke kada su u pitanju porezi na zarade, kao i da zapošljavaju radnu snagu mimo zakonske procedure", navodi se u saopštenju.

Progresivnim oporezivanjem, kako tvrde, postiglo bi se suprotno od onoga što su prioritetna opredjeljenja Vlade, odnosno povećala bi se nezaposlenost i stvorio nepredvidljiv i neizvijestan poslovni ambijent.

"Pored toga, kompanije odnosno poreski obveznici bi imale dodatne troškove prilikom obračuna i naplate poreza, popunjavanje raznih obrazaca, obuke zaposlenih”, rekli su predstavnici PKCG.

Oni smatraju i da bi se prelaskom na progresivno oporezivanje, usljed uvođenja komlikovanijeg sistema naplate poreza, povećali i troškovi poreske administracije.

"Uvođenje progresivnog oporezivanja na dobit, koje bi donijelo ograničen fiskalni efekat od oko milion EUR, narušava se osnovni princip pravednosti/jednakosti oporezivanja, odnosno favorizuje one koji stvaraju manje u odnosu na vrijedne i uspješne, na koje bi ovakva poreska politika destimulativno djelovala”, kazali su iz PKCG.

Iz te privredne asocijacije su predložili zadržavanje sistema proporcionalnog oporezivanja dobiti kompanija i zatražili da se razmotri mogućnost uvođenja poreskih olakšica za privredne subjekte koji stvaraju više.

Iz PKCG su predložili da se preduzeća koja iskazuju dobit veću od 100 hiljada eura opterete manjom poreskom stopom.

"Primjena progresivnog oporezivanja nepokretnosti kompanija i preduzetnika destimulativno bi djelovala na njihovu spremnost da uvećavaju svoj kapital, proširuju privrednu aktivnost i investiraju u poslovne kapacitete”, smatraju u PKCG.

Iz PKCG su predložili smanjenje raspona stope poreza na nepokretnosti za poslovne objekte koji je sada od 0,1 do jedan odsto, kao i preduzimanje mjera kako bi se obezbijedio potpuni obuhvat predmeta oporezivanja i bolja naplata.

"To bi rezultiralo povećanjem prihoda i smanjenjem iznosa poreskog duga, kao i sprečavanjem nelojalne konkurencije”, naveli su iz PKCG.

Predstavnici PKCG su, kada je u pitanju dohodak fizičkih lica, predložili primjenu proporcionalnog oporezivanja po stopi od devet odsto, intenziviranje kontrole kako bi privredni subjekti plaćali porez na puni iznos zarada svojih zaposlenih, kao i preduzimanje mjera u pravcu povećavanja stepena naplate javnih prohoda.

"S obzirom na to da su efekti koje je dala primjena proporcionalne stope oporezivanja bili veoma dobri, postavlja se pitanje šta je razlog vraćanja na progresivno oporezivanje koje predstavlja samo korak nazad u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta”, zaključili su iz PKCG.

Bonus video: