Dugovi KAP-a na teret građanima, a ostalo je tajna

Zaključci Skupštine Crne Gore u vezi sa Kombinatom aluminijuma, kako tvrde u vlasti, više nikog ne obavezuju, opozicioni poslanici traže podatke
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 11:22h

Skupštinski zaključci o Kombinatu aluminijuma, donijeti krajem aprila ove godine, više nikoga ne obavezuju u izvršnoj vlasti.

Poslanici su tada donijeli obavezujuću odluku da Državna revizorska institucija uradi reviziju dugova i poslovanja kompanije, da se riješe odnosi KAP-a sa Elektroprivredom, urade studije dugoročne održivosti fabrike do 20. oktobra i da dobijaju tromjesečne izvještaje o stanju u toj kompaniji i Rudnicima boksita.

U KAP-u su, izgleda, jedino dugovi obavezujući a do sada je oko 140 miliona prebačeno na teret građana i poreskih obveznika.

Vladin tim stručnjaka, u skladu sa zaključkom Skupštine, trebalo je da uradi novu studiju dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije, ali ta studija ne samo što nije urađena, nego poslanici više to makar prema informacijama iz vlasti ne mogu ni očekivati.

Zaključci poslanika ostali su samo spisak lijepih želja, jer iz Vlade i Državna revizorske institucije (DRI) sad tvrde da nakon pokretanja stečaja 8. jula ove godine stečajni postupak ima prioritet u odnosu na primjenu drugih propisa.

Tako, međutim, ne misle u opozicionom SNP-u koji je zajedno sa DPS-om u prvoj polovini ove godine najviše i “kumovao” usvajanju zaključaka koji se sad ne poštuju.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) kaže da je istekao rok za sačinjavanje studije i da ona nije dostavljena Skupštini.

"Odbor će svakako, na sjednici koja će biti brzo sazvana povodom analize primjene zaključaka i ocjene stanja u KAP-u, razmatrati i ovo pitanje i jasno adresirati odgovornost za eventualno neispunjenje zaključaka. Svakako će na toj sjednici i članovi Odbora, a i javnost imati priliku da čuju razloge zašto ova Studija u definisanom roku nije dostavljena Skupštini, čija je važnost aktuelna bez obzira na stečaj koji se sprovodi u KAP-u", ističe Damjanović.

Nepristrasna i stručno sačinjena studija, kako smatra poslanik SNP-a, “mora dati odgovore da li aluminujumska industrija ima perspektivu, a što je od suštinske važnosti u odnosu na odluku o prodaji KAP-a kao imovine, ili potpune likvidacije ove industrije.

"Od Senata DRI stigao je zvaničan odgovor u vezi sa revizijom dugova KAP-a i biće dostavljen članovima Odbora na sjednici u petak. Stavove ne bih komentarisao prije nego što o njima upoznam Odbor jer je to princip koji imam od kada predsjedavam Odborom", naveo je Damjanović.

On je, ipak, napomenuo da je njegov i stav SNP-a, koji je saopštio javno i poslanik Velizar Kaluđerović, da bez obzira na stečajni postupak, nema nikakvih ni zakonskih ni proceduralnih smetnji da se sprovede revizija i realizuje zaključak Skupštine.

"Ovo naročito jer bi bilo posebno važno uporediti nalaze te revizije sa priznatim dugovima od strane stečajnog upravnika, i na taj način otkloniti moguće sumnje u stvarno postojanje, odnosno kvalitet dugova KAP-a. I o toj realizaciji će takođe biti riječi, a na sjednicu će biti pozvani i predstavnici DRI", zaključio je Damjanović.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević kaže da nema nikakva saznanja da se studija uopšte radi, tako da je izvjesno da ni ovi zaključci Skupstine neće biti poštovani.

"Ova Vlada je odavno izgubila svaki kredibilitet i u kontinuitetu ponižava Skupštinu. Zato DF nije ni glasao za ove zaključke, jer smo znali da će poslužiti samo za kupovinu vremena i za međusobna potkusurivanje zmedju DPS i SDP. Pozivam SDP da zbog nastavka ignorisanja zaključaka i ponovnog ponižavanja Skupštine, raskine koaliciju i omogući vanredne parlamentarne izbore, koji bi zaustavili agoniju u kojoj se svi nalazimo", saopštio je Medojević.

On tvrdi da je KAP posljednje 24 godine, “imao mehanizam za brutalnu pljačku resursa, države, i građana, poreskih obveznika”.

"Pljačku je osmislio, organizovao i sproveo upravo “tim stručnjaka” iz vrha DPS-a. Nažalost, trenutno ne postoji državne institucije, počev od tužilaštva, preko DRI, do policije i ANB, koja smije otvoriti slučaje pljačke KAP", naveo je Medojević.

On smatra da ”mnogi ljudi iz vrha DPS-a i njihovi tajkuni i kriminalci imaju snažan motiv da se KAP likvidira i da se unište dokazi i dokumentacija u KAP-u”.

"Poslanici iz DF-a će na Odboru za ekonomiju tražiti saslušanje stečajnog upravnika, ministra ekonomije i državne firme za specijalne operacije Montenegro bonusa, od kojih ćemo pokušati da dobijemo informacije šta se trenutno dešava i sa kakvim bilansima se odvija poslovanje KAP-a. Prave razmjere ove pljačke, građani će moći da saznaju, tek, kada DPS bude u opoziciji", tvrdi Medojević.

Vlada: Sada sve zavisi od interesovanja investitora za KAP

Iz Vlade su saopštili “Vijestima” da program restrukturiranja KAP-a, koji su oni predložili, “nije dobio podršku parlamenta i u međuvremenu je u kompaniju uveden stečaj tako da se sve aktivnosti odvijaju u skladu sa Zakonom o stečaju, koji kao pravni akt ima imperativni karakter u odnosu na primjenu drugih propisa”.

“Dakle, dalja budućnost KAP-a zavisi od interesovanja investitora kroz proces stečaja”, istakli su iz Vlade.

Iz izvršne vlasti su podsjetili da su kroz “program restrukturiranja koji nije dobio podršku u parlamentu, predočili analizu održivosti KAP-a, kroz svođenje broja viška radnika na optimalan nivo i predviđenom rast LME (tržište aluminijuma) u prosjeku od 3,5 odsto godišnje, pri proizvodnji aluminijuma od 50.000 tona godišnje sa 500 zaposlenih, ukoliko bi bila obezbijeđena električna energija po cijeni od 27,5 eura po megavat času u periodu od 2013. do 2018. godine.

“Vlada očekuje da će se na bazi performansi navedenih u analizi, kroz proces stečaja naći investitor koji će obezbijediti poslovanje Kombinata, uz investicije u prerađivačke kapacitete kao osnov za održivo poslovanje KAP-a”, saopštili su iz izvršne vlasti.

Galerija

Bonus video: