Do 22. decembra odlučuju o sudbini 30.000 radnika

Komisija koja treba da razmatra izmjene zakona o radu još nije formirana...
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 18:57h

Komisija koja treba da razmatra inicijativu Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) da se odloži primjena dijela Zakona o radu (ZOR), prema kojem bi poslodavci u decembru sve radnike koji imaju ugovore na određeno duže od dvije godine morali zaposliti za stalno, nije sastavljena ni gotovo 20 dana nakon odluke Socijalnog savjeta da se ona formira.

UPCG je predložila da se razmotre efekti primjene zakona i odredbe koja će krajem decembra morati da počne da se primjenjuje. Tada se navršavaju dvije godine od donošenja izmjena ZOR u kojima je rečeno da se sa istim zaposlenim ne može sklapati ugovor o radu na određeno duže od 24 mjeseca. Nakon tog roka mora se potpisati ugovor o radu na neodređeno ili se može prekinuti radni angažman tog zaposlenog. Zbog straha od mogućnosti da će morati da isplaćuju otpremnine i teške finansijske situacije u privredi, poslodavci najavljuju da će morati da prekinu radne odnose sa oko 30.000 zaposlenih.

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović potvrdio je “Vijestima” da komisija nije formirana, zbog čega će se obratiti ministru rada i socijalnog staranja Predragu Boškoviću koji je i predsjednik Socijalnog savjeta.

“Ta inicijativa treba da potekne od njih i vjerujem da će to biti urađeno narednih dana”, kazao je Mitrović, dodajući da je UPCG već odredila ko će ih predstavljati u komisiji.

Na sjednici Socijalnog savjeta je odlučeno da komisiju čine po dva predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata.

Sa prethodne sjednice Socijalnog savjeta

“Vijestima” je iz Boškovićeve službe za odnose sa javnošću rečeno “da se radi na tome”, ali nijesu željeli da saopštavaju detalje.

Od Vlade zavisi hoće li biti inicirane izmjene zakona, jer može Skupštini to predložiti, bez obzira na (ne)dogovor socijalnih partnera.

Nakon sjednice Socijalnog savjeta, koja je bila zatvorena za javnost, Bošković je kazao da će se Savjet ponovo sastati nakon što komisija odluči da li inicijativa UPCG ima smisla.

„Do 22. decembra, kada ta odredba počinje da se primjenjuje, mi moramo imati stav“, rekao je ranije Bošković.

Iz Unije slobodnih sindikata (USS) čijih je pet članova Socijalnog savjeta napustilo posljednju sjednicu, jer je bila zatvorena za javnost, saopštili su da neće pristati na bilo kakve izmjene Zakona o radu.

Član Savjeta i pomoćnik generalnog sekretara USS-a Zvonko Pavićević kazao je da oni ne znaju ništa o detaljima sa sastanka kojem nijesu prisustvovali.

Član Savjeta i pomoćnik generalnog sekretara USS-a Zvonko Pavićević kazao je da oni ne znaju ništa o detaljima sa sastanka kojem nijesu prisustvovali

“Nijesmo dobili zaključke sa Socijalnog savjeta i tačno ni ne znamo o čemu je riječ. Sve što se tamo dešavalo poznato nam je iz medija”, kazao je Pavićević. Prema njegovim riječima, USS neće pristati na izmjene Zakona o radu i oko tog pitanja imaju “čvrst stav”.

SSCG učestvuje u radnoj grupi ali je protiv izmjena Portparol Saveza sindikata Zoran Đurišić kazao je da su oni na sjednici prihvatili da se komisija formira, ali da to ne znači da će pristati da se odlaže primjena ovog zakona.

“Mi još nijesmo odredili članove komisije, vjerovatno ćemo to uraditi u narednom periodu. To što smo pristali da se formira komisija je naša namjera da ne stvaramo konflikt sa socijalnim partnerima prije nego što čujemo njihove argumente. To svakako ne znači da unaprijed pristajemo da se zakon odloži. Smatramo da je najbolje da počne primjena zakona i da zapošljavanje na određeno treba da bude ograničeno kako ne bi bilo zloupotrebljavano”, kazao je Đurišić.

On je podsjetio da su sindikati napravili kompromis prije dvije godine, dozvolivši da se primjena ovog zakona odloži za kraj ove godine.

Javna sjednica Savjeta kada je o poljoprivrediSjednica Socijalnog savjeta je zakazana za danas, ali na njoj neće biti riječi o problemima koji se tiču radnika i poslodavaca već o poljoprivredi, zbog čega je Bošković i odlučio da je otvori za javnost.

“Na dnevnom redu sjednice naći će se teme iz poljoprivrede, a prisustvovaće i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović”, najavljeno je iz Ministarstva rada. Gotovo godinu otkad je Bošković ministar rada i predsjednik Socijalnog savjeta, sjednice nijesu otvorene za novinare kada se razmatraju socio-ekonomske teme.

Galerija

Bonus video: