NVO sektor traži da bude tretiran kao političke partije

Sjednica je prekinuta kako bi se čuo stav ministtra finansija Radoje Žugić koji je bio spriječen da dođe
2 komentar(a)
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.10.2013. 12:34h

Nevladine organizacije traže da se utvrdi odgvornost nadležnih institucija u rapsodjeli novca od igara na sreću i da se u što kraćem roku donese podzakonski akti kojima će se definisati način njihovog finasiranja.

Predlažu da NVO sektor zakonski bude zaštićen na isti način kao i političke partije, odnosno da se utvrdi minimalni procenat njihovog finansiranja iz budžeta.

Te stavove saopštili su danas na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet čija je tema bila “Primjena zakona o nevladinim organizacijama u dijelu finasiranja” .

Sjednica je prekinuta kako bi se čuo stav ministtra finansija Radoje Žugić koji je bio spriječen da dođe, a termin će biti naknadno utvrđen.

Predsjednik Komisije za raspodjelu novca od igara na sreću i sekretar ministarstva finasija Damir Rašketić kazao je da sistem finasiranja NVO sektora nije do kraja definisan, a u cilju obezbjeđivanja njegove sigurnosti ministarstvo predlaže da se iz tekućeg budžeta opredjeljuje određena suma novca za tu namjenu.

Inicijativu za saslušanje su podnijele Institut alternativa, Građanska alijansa, PK Visokogorci i koalicija NVO “Saradnjom do cilja” koja ima oko 1.000 članova.

Odbor je najavio konkretne zaključke povodom tog saslušanja koji bi rezultirali unapređenjem te oblasti.

Bonus video: