Stranci ljetos zvanično zaradili milion eura

Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja iz juna predvidio obaveze organizatorima kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2013. 11:59h

Poreska uprava je saopštila da su 233 poslodavca od 23. juna do kraja avgusta angažovali 635 stranaca za kulturne, zabavne, sportske i slične manifestacije po osnovu ugovora o djelu, autorskog i drugog ugovora.

Ukupan iznos naknade koja im je isplaćena prema tim ugovorima i poreskim prijavama iznosila je 926.323,86 eura, na šta je obračunat porez na dohodak fizičkih lica od 83.382,48 eura. Najveći pojedinačni isplaćeni honorar bio je 60.736,39 eura.

Prema ovim podacima, prosječan honorar angažovanom strancu iznosio je oko 1.500 eura, na koji su, u ime njega, oni koji su ga angažovali platili prosječno 130 eura poreza.

Iz Poreske uprave je saopšteno da se prihodi od autorskih honorara i ostalih vrsta ugovora o djelu vode kao jedinstven podatak, odnosno da ne mogu navesti za koje djelatnosti su angažovani ovi stranci. Prema nezvaničnim informacijama velika većina ugovora odnosi se na angažovane strane muzičare, manjim brojem na glumce i druge radnike neophodne za pozorišne predstave i snimanja filmova dok je simboličan broj prijava za strane sportiste.

Prema podacima Poreske uprave, prosječan honorar angažovanom strancu iznosio je oko 1.500 eura, sa prosječnim iznosom poreza od 130 eura

Vlasnik jedne od najaktivnijih agencija za organizovanje muzičkih manifestacija “Comfortably Numb” Dragan Bulajić kazao je da je plaćanje poreskih obeveza za angažovanje stranaca bila i do sada obaveza po drugim zakonima, ali da su sada jače kontrole i da ima više reda.

“Niko od ozbiljnijih organizatora ne želi da rizikuje i uredno prijavljuje honorare i plaća porez i ostale dažbine, kao što su prirezi opštinama na ovaj porez i naknadu Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM. Mislim da problem i dalje postoji kod manjih organizatora takvih manifestacija, većinom kafića i restorana na primorju tokom ljetnje turističke sezone, gdje za par stotina eura angažuju muzičare”, kazao je Bulajić.

On je naveo da koncerte koje organizuje redovno posjeti i po nekoliko finansijskih inspektora koji provjeravaju svu dokumentaciju, prihode i poreske prijave.

Iz Poreske uprave nije odgovoreno na pitanje da li je do sada po ovom osnovu bilo izrečenih kazni ili drugih mjera organizatorima ovih manifestacija zbog neprijavljivanja prihoda i ako jeste koliko.

Prema ovom zakonu organizatori, koji su pravna lica, za neprijavljivanje prihoda koje je ostvario stranac i neuplaćivanje poreza mogu biti kažnjeni sa 6.000 do 20.000 eura, a odgovorno lice sa kaznom od 800 eura do 2.000 eura. Ako je organizator registrovan kao preduzetnik kazna je od 3.000 eura do 6.000 eura, a ako manifestaciju organizuje fizičko lice i ako on plaća angažovanog stranca kazna za ovaj prekršaj je od 1.000 do 2.000 eura.

Izvori “Vijesti” iz ove dijelatnosti se slažu da zloupotreba sada ima manje, ali da su i dalje prisutne naročito tokom ljeta na primorju gdje država, opština i PAM gube značajne prihode. Oni navode da su mogućnosti za kontrolu inspekcija velike od praćenja najava u medijima, oglasa i nalijepljenih plakata po gradovima, do provjera prijave boravka za strance i češćih posjeta takvim lokalima.

Iz Poreske uprave nije odgovoreno na pitanje da li se ovaj član zakona odnosi i na domaće sportske klubove koji angažuju strane igrače i kako bi u ovom slučaju porez bio naplaćen i da li je neki domaći sportski klub od primjene zakona prijavio ugovor koji je sklopio sa igračem nerezidentom i da li je predao poresku prijavu. Navedeno je samo da je poresko knjigovodstvo uspostavljeno na osnovu propisanih izvještaja i da se može obezbijediti samo jedinstveni podatak o ugovorima o djelu i autorskim honorarima.

Galerija

Bonus video: