Stav opozicije: Izbori brišu "euro po euro”

U opoziciji zadovoljni što takse mogu biti ukinute, ali poručuju da je najava SDP-a da će to inicirati motivisana željom da privuku birače
8 komentar(a)
Euro po euro, Foto: Zoran Đurić
Euro po euro, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.10.2013. 19:04h

Opozicione partije (Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Pozitivna) smatraju da je namjera manje članice vladajuće koalicije (SDP) da ne podrži dalje ubiranje taksi od januara motivisana željom da se više svide građanima prije lokalnih izbora.

Oni su saglasni da je dobro da takse ne postoje, zbog čega pozivaju SDP da napusti šibicarsku politiku i istraje u prijetnjama pa napusti vlast. U vodećoj partiji u vlasti - DPS njesu željeli da se izjasne o stavu koalicionih partnera. Iz SDP-a je najavljeno da će tražiti ukidanje taksi od po euro na telefonske kartice, brojila za struju i kablovsku televiziju, a Vlada može to da nadomjesti naplatom duga za poreze od Elektroprivrede.

Ukazano je da je godišnji fiskalni efekat naplate “euro po euro” od desetak miliona eura pet puta manji od poreskog duga EPCG. “Vijesti” očekuju odgovor iz Ministarstva finansija povodom inicijative SDP-a.

Opozicija je bila protiv tog nameta građanima koji je uveden od jula prošle godine, nakon što ga je Vlada predložila, a usvojila skupštinska vladajuća većina DPS-SDP. U skupštinskoj proceduri je predlog zakona o ukidanju Zakona o taksama koji je podnijela SNP, a koji je do sada nekoliko puta odbila DPS - SDP koalicija.

Nebojša Medojević (DF) kazao je da SDP nije principijelna u tome što pokušava da na važnim pitanjima pravi koaliciju sa opozicijom, a ne izlazi iz vlasti.

“Pošto imaju mimoilaženja sa koalicionim partnerima o ključnim pitanjima i zakonima, onda je jedino rešenje da se raskine koalicija, ide na vanredne izbore i novu većinu sa opozicijom. Šibicarska politika kojom se na pojedinim konkretnim predlozima traži većina od opozicije ne može da doprinese ekonomskim promjenama”, rekao je Medojević, koji je pozvao SDP da pokrene pitanje povjerenja Vladi.

U SNP -u su kazali da podržavaju sve što je u interesu građana među kojima je i posljednja najava SDP -a, ali podsjećaju da ta partija nije u nekoliko navrata podržavala incijativu SNP -a da se takse ukinu.

“Imamo pravo da zaključimo da sadašnja inicijativa SDP -a nije motivisana iskrenom željom da se štite interesi svih građana od zahvatanja koja se čine na način koji nije primjeren demokratskim društvima. Njihova incijativa je motivisana željom da se u toku predizborinh aktivnosti u susret lokalnim izborima u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju više svide građanima. To nije korektno i politički principijelno, ali to je njihova stvar” ocijenio je poslanik SNP -a Velizar Kaluđerović.

Član Predsjedništva Pozitivne Goran Đurović podsjetio je da je SDP mnogo toga najavila i da ostaje da se vidi šta će od toga biti realizovano. “Neozbiljno je sada nešto nagađati, jer nijesmo sigurni šta će da bude. Pozitivna želi da SDP istraje u svojim prijetnjama, tako da je nezahvalno prognozirati bilo šta u domenu najava”, kazao je Đurović.

U DPS-u se rekli da ne bi komentarisali najave određenih kolega poslanika, naročito koalicionih partnera. “Ministarstvo finansija kada je donosilo rješenje o taksama najavilo je da će to biti privremenog karaktera i drži riječ po pitanju fiskalne konsolidacije i to treba podržati”, rekao je poslanik DPS-a Zoran Jelić.

Do sada se po osnovu taksi u budžet slilo oko 13,9 miliona eura. Nakon analize efekata ubiranja tog prihoda znaće se hoće li Vlada predložiti Skupštini da se i od januara naredne godine od građana uzima novac po tom osnovu.

Bonus video: