Vlada: Državne pomoći za KAP više neće biti

Iz Vlade tvrde da će poštovati Sporazum sa Briselom i da džavne pomoći za KAP “više neće biti”
53 pregleda 5 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2013. 18:34h

Sekretar Ministarstva ekonomije i Vladin pregovarač za poglavlje koje se tiče konkurencije, Igor Noveljić izjavio je da državne pomoći za Kombinat aluminijuma više neće biti i rekao da ako se kroz stečajni postupak ne nađe investitor da će to značiti kraj aluminijumske fabrike.

On je poručio da KAP neće predstavljati problem u pregovorima sa Evropskom unijom.

“Postojala je određena zabrinutost da kompanija opterećena dugovima može predstavljati opasnost za javne finansije. S obzirom da se KAP sada nalazi u stečaju, taj argument više ne stoji jer će on kroz stečaj biti očišćen od dugova i po izlasku iz stečaja, nadamo se, ne može ni na koji način opterećivati javne finansije”, kazao je Noveljić.

Nije poznato, međutim, koliko stečaj može da traje i da kroz taj postupak KAP “živi”.

Noveljić je izrazio nadu da će Vlada pomoći da se pronađe strateški investitor za KAP koji će kasnije uz svoje investicije to preduzeće učiniti ekonomski održivim.

Na pitanje “Vijesti” šta planiraju da urade ukoliko se kroz stečaj ne bude zainteresovanih kupaca za KAP, Noveljić je odgovorio da ukoliko ne bude investitora to će značiti kraj fabrike.

Glavni pregovorač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Pejović vjeruje da će u narednom periodu biti pronađeno rješenje za Kombinat koje će biti u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema Sporazumu, država je iskoristila šansu za pomoć KAP-u i nove subvencije nijesu moguće.

Stečajni sudija za KAP Dragan Rakočević izjavio je “Vijestima” da se postupak vodi u skladu sa Zakonom o stečaju, koji je, kako je naglasio, u potpunosti usaglašen sa svim standardima evropskog zakonodavstva i stečajnog prava Ujedinjenih nacija.

“Sud će se, sa tog aspekta, isključivo držati Zakona o stečaju, tako da eventualni stavovi EU ili neke druge organizacije neće uticati na rad suda.Od kupca imovine ili KAP-a, kao pravnog lica, će isključivo zavisiti da li će nastaviti sa svojom proizvodnjom i osnovnom djelatnošću, a ne od bilo kojih drugih diktata sa strane”, rekao je Rakočević.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović upozorava da je pogrešno „jednostrano tumačiti zahtjeve Evropske komisije iz posljednjeg izvještaja kada je u pitanju KAP“.

„U pravu je EK kada traži da se hitno restrukturira KAP. Međutim, EU za mnogo čega je u krivu kada je u pitanju ova i mnoge druge industrije i ekonomije. Činjenice da jedino u Evropi nema dinamičnog razvoja aluminijumske industrije u odnosu na sve druge regione u svijetu, da postoji deregulacija na tržištu električne energije, da su špekulativni odnosi u aluminijumskoj industriji najviše prisutni u Evropi i da je državna pomoć prisutna i različita i u državama osnivačima EU”, istakao je Radulović.

Član Izvršnog odbora Glavnog odora SNP-a Goran Dašić pozvao je Vladu i posebno Ministarstvo ekonomije da poštuju obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i da ne daju samo deklarativne i proizvoljne procjene kada se radi o državnoj pomoći.

“I u izvještaju o napretku Crne Gore za 2012. EK je istakla mjere usklađivanja državne pomoći sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, sa posebnim naglaskom na KAP”, naveo je Dašić.

Šteta i kroz stečaj par stotina miliona

Radulović (DF) smatra da je epilog za KAP jasan te da će KAP biti „Željezara dva“ i da će u najboljem slučaju sa stečajem i bankrotstvom „nova šteta za stare poslove biti po Crnu Goru par stotina miliona”.

Toliko košta, precizirao je on, ekološka sanacija, gubici od neplaćenih poreza, doprinosa i električne energije. On je ponovio da je dosadašnja politika za KAP državu koštala više od milijardu eura. Radulović je poručio onima koji vjeruju u autonomnost i znanje predsjednika Privrednog suda i stečajnog upravnika da pogledaju šta je urađeno od Željezare. On je naglasio da Vlada nije poštovala zaključke Skupštine o KAP-u („izio vuk magarca“), već se postupilo kao da se radi o trećerazrenoj prčvari, a ne o ključnoj instituciji, glavnom privrednom subjektu i budućnosti Crne Gore.

„Da li je sačinjena studija o opravdanosti postojanja aluminijumske industrije - nije, da li je pala Vlada zbog toga i mnogo čega drugog, nije i niti će“, istakao je Radulović. On je najavio da će DF ove sedmice predložiti Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru i inicirati kontrolno sašlušanje stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića.

Ukoliko ove inicijative DF-a ne prihvati većina u Skupštini, najavljuje da će predložiti Zakon o nacionalizaciji KAP-a i Rudnika boksita. Poručio je da će kada postanu vlast formirati „Aluminijumsku industriju Crne Gore“ koja će biti u 100 odsto vlasništvu Crne Gore.

Ugasiće ga, pa će reći da su morali zbog Brisela

Kakav god zauzeo ugao gledanja na trenutnu situaciju u kojoj je KAP, nažalost, ne vidim svijetlu budućnost, izjavio je poslanik Pozitivne Mladen Bojanić. On je kazao da je toliko loših poteza napravljeno u toku privatizacije i vođenja ove kompanije da je gotovo izvjesna njena likvidacija bez obzira na stavove i poglavlja iz pregovora sa EK.

“Samo nevjerovatna upornost u izbjegavanju odgovornosti za učinjeno i papagajsko ponavljanje od strane vladajuće partije u najavama novih investitora čine da se odloži neminovna sudbina.

Moguće da će pokušati da iskoriste zahtjeve EK kao alibi za svoj neuspjeh po pitanju KAP-a”, ocijenio je Bojanić. EK je upozorila da Vlade ne smije dalje pomagati KAP-u državnim novcem, a tako je do sada izbjegavano gašenje fabrike.

Bonus video: