Radulović: U vezi KAP-a prijeti nova šteta od par stotina miliona

„Nećemo dopustiti da nestane preostala poluga razvoja Crne Gore, nastanu zaduženja i ostanu nekažnjeno“, poručio je Radulović
81 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 12:46h

Poslednja dešavanja i mogući epilog sa bankrotstvom KAP-a, jasno ukazuje na nastavak ludila i gubitničke politike koja je u poslednjih 20 godina vladala u i oko najznačajnijeg privrednog subjekta, i koja je do sada Crnu Goru direktno koštala više od milijardu eura, sa izglednim novim krugom pakla, novim gubitcima i starim stratezima, saopštio je dr Branko Radulović, potpredsjednik Skupštine i poslanik DF-a.

On smatra da je epilog jasan, te da će KAP biti „Željezara II“ i da će u najboljem slučaju sa stečajem i bankrotstvom KAP-a „nova šteta za stare poslove biti po Crnu Goru par stotina miliona eura, koliko košta ekološka sanacija, gubici od neplaćenih poreza, doprinosa i električne energije“.

„Drugi će se namiriti ili su se već debelo namirili. Što će radnici kada potroše dobijene pare. Nigdje. Nema industrije i razvoja, ostala im je samo moguća lopata kod Azerbejdžanaca i za njih i za potomstvo“, tvrdi Radulović.

On je dodao da će gubici zbog neiskorišćenih mogućnosti biće mnogo veći i trajni.

„Ko danas vjeruje u autonomnost i znanje predsjednika Privrednog suda i stečajnog upravnika, treba pogledati što su napravili od Željezare, ko vjeruje u njihove riječi da sadašnja sakata i kolonijalna proizvodnja ne ostvaruje gubitke, na koji način su ekspresno priznali 359 miliona eura potraživanja, a osporili nešto više od 100 miliona eura“, kazao je Radulović.

On je naglasio da se sa prvim, drugim i trećim zaključcima Skupštine Crne Gore i odbora nije desilo ništa („izio vuk magarca“), kao da se radi o trećerazrenoj prčvari, a ne o ključnoj instituciji, glavnom privrednom subjektu i budućnosti Crne Gore.

„Da li je sačinjena studija o opravdanosti postojanja aluminijumske industrije, nije, da li je pala Vlada zbog toga i mnogo čega drugog, nije i niti će“, istakao je Radulović.

On je podsjetio da je kao profesor univerziteta i privrednik, sačinio studiju „Restrukturiranje i dugoročna održivost aluminijumske industrije u Crnoj Gori“, sa svim uporednim i direktnim tehno-ekonomskim parametrima.

„Studija je jasno pokazala pod kojim uslovima i na koji način je održiva aluminijumska industrija. Poslao sam je na najvažnije adrese. Od onih koji odlučuju i koji predstavljaju većinu nijesam dobio odgovor jer su odlučili, idemo istim putem, kolonijalnim, na štetu Crne Gore“, tvrdi profesor Radulović.

On je na kraju naveo da će DF nastaviti sa predlaganjem optimalnih rješenja i već tokom ove sedmice predložiti Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru.

„Kada budemo vlast formiraćemo „Aluminijumsku industriju Crne Gore“ koja će biti u 100 posto vlasništvu Crne Gore", poručio je Radulović

„Takođe ćemo inicirati kontrolno sašlušanje stečajnog upravnika da se upoznamo sa dešavanjima u KAP-u. Nećemo dopustiti da nestane preostala poluga razvoja Crne Gore, nastanu nova enormna zaduženja i ostanu nekažnjeno oni koji su odgovorni za protivzakonite radnje i ogromne štete i koji su pribavili na taj način veliko bogastvo“, saopštio je Radulović.

Ukoliko ove inicijative DF-a ne budu prihvaćene od većine u Skupštini prema njegovim riječima, još konkretnije predložiće Zakon o nacionalizaciji KAP-a i Rudnika boksita.

„Kada budemo vlast formiraćemo „Aluminijumsku industriju Crne Gore“ koja će biti u 100 posto vlasništvu Crne Gore i koja će biti i samoodrživa i motor razvoja“, zaključio je Radulović uz napomenu da će tada preispitati poslovanje i „odgovornost za protivzakonite i protivcrnogorske radnje“.

I osnivači EU pomažu svoju aluminijumsku industriju

Radulović upozora da je krajnje pogrećšno „jednostrano tumačiti zahtjeve EK iz poslednjeg izvještaja, kada je u pitanju KAP“.

„U pravu je EK kada traži da se hitno restrukturira KAP i aluminijumska industrija učini održivom. Međutim EU za mnogo čega je u krivu kada je u pitanju ova i mnoge druge industrije i ekonomije. Činjenice da jedino u Evropi nema dinamičnog razvoja aluminijumske industrije u odnosu na sve druge regione u svijetu, da postoji deregulacija na tržištu električne energije, da su špekulativni odnosi u aluminijumskoj industriji najviše prisutni u Evropi i da je državna pomoć prisutna i različita i u državama osnivačima EU to potvrđuje“, istakao je Radulović.

Bonus video: