O Novom DKP iduće sedmice

Tenderska komisija za privatizaciju Novog duvanskog predložila je prije četiri sedmice Savjetu za privatizaciju da poništi i četvrti tender za prodaju tog preduzeća
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Aleksandar Tičić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Aleksandar Tičić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2013. 16:39h

Savjet za privatizaciju zasjedaće iduće sedmice, a u dnevni red sjednice biće uvršten predlog Tenderske komisije da se poništi i četvrti tender za prodaju Novog duvanskog kombinata (NDKP).

Sekretar Savjeta za privatizaciju Aleksandar Tičić potvrdio je juče “Vijestima” da će sjednica tog vladinog tijela biti održana “u roku od sedam do 10 dana”.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, Tičić je rekao da su dobili izvještaj Tenderske komisije i da nema druge informacije o tome da se vode neki drugi pregovori predstavnika investitora sa članovima Savjeta.

Tenderska komisija za privatizaciju Novog duvanskog predložila je prije četiri sedmice Savjetu za privatizaciju da poništi i četvrti tender za prodaju tog preduzeća, jer konzorcijum sa kojim su Vlada i Opština Podgorica potpisale kupoprodajni ugovor nije platio 7,1 milion eura za akcije.

Novac je trebalo da uplati konzorcijum tri kompanije - Primat Užice, Partner kompani iz Danilovgrada i Jaz ekspres iz Budve do 14. septembra.

Konzorcijum je tražio od Tenderske komisije da im treći put prolongira rok za uplatu kupoprodajne cijene, ali im to nije odobreno. Konačnu odluku o sudbini ove privatizacije sada bi trebalo da donese Savjet.

“Do danas nemam nikakve nove informacije iz Tenderske komisije. U DKP-u više nema predstavnika konzorcijuma, ne dolaze”, rekao je “Vijestima” predsjednik borda Duvanskog kombinata u stečaju i glavni predstavnik državnog kapitala u toj kompaniji Ilija Kračković.

Poslije privatizacije Novi duvanski je trebalo da nastavi kontinuitet proizvodnje starog DKP-a, da preuzme opremu i oko 170 radnika.

Duvanski još čeka akcizne markice od Vlade

U DKP-u ove sedmice očekuju odluku Vlade da li će im na ime nevraćenog PDV-a konačno biti odobrene akcizne markice za proizvodnju cigareta iz domaćeg programa.

U menadžmentu DKP-a smatraju da bi takva odluka omogućila dalji nesmetan rad stare fabrike cigareta jer navodno od kupaca već unaprijed imaju obezbijeđen novac za kupovinu domaćih cigareta “lovćen” i “point”.

Predstavnici radnika zaprijetili su da će u slučaju da se ove sedmice ne počnu izmirivati zaostale zarade, već u petak početi nove proteste. Radnicima administracije DKP-a duguje se julska zarada, a svim ostalima avgustovska i septembarska zarada.

Bonus video: