Medojević: Biznismen blizak režimu želi KAP

Poslanik DF-a smatra da “sve dok je DPS na vlasti nemoguće je dobiti pravovremen i tačne informacije o dešavanjima u ovoj kompaniji”
102 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2013. 08:00h

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je za “Vijesti” da je bankrot Kombinata aluminijuma (KAP) “posljedica velezidaje i zavjere koja je organzovana u samom vrhu režima, sa ciljem pljačke države gigantskih razmjera” i istakao da ima informacije da se “jedan crnogorski biznismen blizak vrhu mafije, intersuje za mogućnost kupovine KAP-a”.

Poslije pokretanja stečajnog postupka u KAP-u 8. jula ove godine aluminijumska kompanija je i dalje nastavila sa gubicima, ali je i dalje nepoznato da li sve troškove održavanja proizvodnje pokriva Montenegro bonus ili direktno Vlada.

Medojević nema “nikakvu dilemu da se trenutni gubici pokrivaju na teret poreskih obveznika odnosno građana Crne Gore, a kojoj formi će se oni pojaviti i kada to tek treba da vidimo”.

“Sigurno je da je trenutna proizvodnja nerentabilna i da pravi gubitke”, naveo je Medojević.

Poslanik DF-a smatra da “sve dok je DPS na vlasti nemoguće je dobiti pravovremen i tačne informacije o dešavanjima u ovoj kompaniji”.

“Tako je već više od 20 godina. O razmjerama pljačke i računu koji treba da plate građani, po pravilu, saznajemo mnogo godina kasnije. Montenegro bonus je, takođe jedna u nizu rezimskih kompanija za šverc i prljave poslove, pa je za očekivati da se tamo dešavaju ozbiljne nezakonitosti i da će račun stići ubrzo. Nastavak iste poslovne politike, prodaje ingota, neminovno donosi gubitke i samo je pitanje gdje će se oni bilansirati”, dodao je Medojević.

Imajući u vidu da se u dokumentciji KAP “još kriju optužujući dokazi protiv ove zavjereničke kriminalne grupe”, Medojević napominje da će režim “biti veoma zaintersovan da kontroliše ishod stečaja”.

“Jedna od opcija koja je povoljna za njih je gašenje KAP, kako bi se tragovi kriminala uništili. Druga opcija je da se KAP proda crnogorskoj mafiji, koja i dalje raspolaže sa stotinama miliona eura gotovine od prodaje droge Šarićevog klana i kupovina imovine KAP u bankrotu bi bila sjajna prilika za pranje novca”, naveo je Medojević.

Poslanik DF-a kaže da je od njegovih “izvora iz bezbjednosnih službi, dobio informaciju da se jedan crnogorski biznismen blizak vrhu mafije, intersuje za mogućnost kupovine KAP-a”.

“Slična transkacija je bila skoro dovedena do kraja sa Duvanskim, ali se dogovor nije realizovao. Narkomafija bi imala interes da posluje i sa gubitkom, koji bi bio prihvatljiva cijena legalizacije pranja novca od droge”, tvrdi Medojević.

On je naglasio da je Pokret za promjene godinama iznosio svoje modele kako alumunijumska industrija može biti profitabilna, ali je za to potrebno temeljno organzaciono, finansijsko i tehnološko restrukturiranje čitavog rudarsko-energetsko-metalurškog lanca, osnivanje razvojne banke i dugoročni program investicija u modernizaciju proizvodnje .

“Ovaj režim to niti zna, niti umije, niti ima interes. Njihov cilj je prikriti tragove pljačke i, eventualno, oprati pare narko kartela”, zaključio je Medojević.

Tražiće bilanse i Montenegro bonusa

Na pitanje “Vijesti”, da li poslanici mogu doći do podataka o poslovanju KAP-a jer direktor Montenegro bonusa Aleksandar Kašćelan već mjesecima izbjegava bilo kakav kontakt sa javnošću, Medojević je odgovorio da je “Montenegro bonus režimska firma sa specijalnim statusom i vjerovatno pod logističkom zaštitom službi bezbjednosti”.

“Odbor za ekonomiju ima pravo da traži dokumentaciju i izvještaj i poslanici DF-a će tražiti hitnu sjednicu na kojoj ćemo od ministra ekonomije i stečajnog upravnika tražiti punu informaciju o bilansima trenutne proizvodnje u KAP.

Ne bi me čudilo da vladajuća većina napravi opstrukcije i da ignoriše paralment, na način kako je to uradio zamjenik Vrhovnog državnog tužioca”, kazao je Medojević.

Galerija

Bonus video: