Ivanović se hvali kreditom od 50 miliona, ali krije uslove

“Vijestima” nije odgovoreno kad je tražen taj novac, pod kojim uslovima je pozajmica odobrena, kada treba da se vrati i sa kolikom kamatom, te za šta će biti potrošen
66 pregleda 16 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.10.2013. 14:17h

Uslovi pod kojima je Crna Gora dobila 50 miliona dolara za razvoj poljoprivrede od Fonda za razvoj Abu Dabija nijesu objavljeni, a Ministarstvo poljoprivrede proteklih dana nije željelo da saopšti detalje.

Prema sadašnjem kursu, radi se o kreditu od oko 37 miliona eura. Iz Ministarstva na čijem je čelu Petar Ivanović “Vijestima” nije odgovoreno kad je tražen taj novac, pod kojim uslovima je pozajmica odobrena, kada treba da se vrati i sa kolikom kamatom, te za šta će biti potrošen.

“Abu Dhabi Fund for Development odobrio je Crnoj Gori 50 miliona dolara za poljoprivredu. Sada imamo dovoljno novca za poljoprivredu i to je bio jedan od ciljeva Ministarstva. Sada ćemo da vidmo imamo li projekata”, kazao je Ivanović prethodne sedmice, dodajući da se plaši da će “izaći na površinu da nemamo baš toliko projekata koliko se priča”.

Država je tokom ove godine Agrobudžetom za ukupnu crnogorsku poljoprivredu opredijelila svega 20,3 miliona eura.

Srbija dobila sličan kredit

I susjednoj Srbiji je iz Abu Dabija odobren sličan kredit, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić objasnio je i na koji način i pod kojim uslovima će moći da ulože tih 400 miliona dolara, od čega će pola biti investirano u poljoprovredu.

Za kontrolu trošenja novca iz zemlje Ujedinjenih Arapskih Emirata Vučić je najavio da je moguće da će formirati poseban fond ili će taj nadzor obavljati postojeći Fond za razvoj.

On je, govoreći za medije iz Srbije, kazao da je riječ o više kredita koje Srbija treba da dobije od Emirata pod izuzetno povoljnim uslovima, toliko povoljnim da se mogu smatrati poklonom, imajući u vidu uslove, veoma nisku godišnju kamatu, grejs period i period otplate.

“Taj kredit dobijamo po kamatnoj stopi od 2,5 odsto”, rekao je Vučić i dodao da očekuje da se napravi takav aranžman da kamata bude i manja od jedan odsto, da se nada da će biti pola procenta, sa pet godina grejs perioda, a na period od 20 godina.

Pozitivna traži informaciju

Pozitivna Crna Gora zatražila je od Ivanovića, informaciju o odobrenim sredstvima iz Abu Dabija, kao i šta je urađeno kako bi bilo adekvatnih projekata koji bi mogli da se finansiraju. Iz Pozitivne su saopštili da su 8. oktobra uputili dopis Ivanoviću kojim su tražili informaciju o odobrenim sredstvima od 50 miliona dolara iz Abu Dabija.“Na press konferenciji koja je održana 5. oktobra ministar je saopštio da je Abu Dhabi Fund for Development odobrio Crnoj Gori 50 miliona dolara za poljoprivredu”, navodi se u saopštenju Pozitivne. Iz Pozitivne su dodali da su od Ivanovića tražili informacije o tome da li se radi o donaciji ili kreditu, kao i ako se radi o kreditu pod kojim uslovima, sa kojim grejs periodom, pod kojom kamatom i rokom otplate je odobren.“S obzirom na to da je ministar tada izjavio da se pribojava da sada kada je obezbijeđen novac ne izađe na površinu nešto drugo, na primjer da Crna Gora nema baš toliko projekata o kojima se priča, zahtijevamo dodatnu informaciju šta je Ministarstvo učinilo kako bi bilo adekvatnih projekata”, zaključili su iz Pozitivne.

Bonus video: