Policija kontroliše poslovanje svih državnih firmi

"Vijestima" je iz vrha Uprave policije potvrđeno da su službenici za suzbijanje privrednog kriminala već uzeli dio poslovne dokumentacije za provjeru rada Plantaža
66 pregleda 19 komentar(a)
Verica Maraš, Veselin Vukotić, Foto: Savo Prelević
Verica Maraš, Veselin Vukotić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2013. 07:53h

Uprava policije (UP) počela je kontrolu poslovanja svih preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države.

"Vijestima" je iz vrha Uprave policije potvrđeno da su službenici za suzbijanje privrednog kriminala već uzeli dio poslovne dokumentacije za provjeru rada Plantaža.

Pošto će biti kontrolisane sve firme u kojima je većinski paket akcije u državnom vlasništvu, to znači da će se pored Plantaža ispitati da li su nezakonito poslovale Elektroprivreda Crne Gore, Luka Bar, Željeznička infrastrukutura, Žljeznički prevoz, Jadransko brodogradilište, Institut Simo Milošević, Budvanska rivijera, Ulcinjska rivijera...

Iz Uprave policije "Vijestima" je pojašnjeno da kontrola nije počela nakon podnošenja prijava zbog nepravilnosti u načinu rukovođenja Plantaža ili neke druge firme.

"Radi se o redovnoj kontroli poslovanja svih preduzeća u kojima je država većinski vlasnik", rečeno je u UP.

Predsjednik Odbora direktora Plantaža, koje su u grupi među prvima za provjeru poslovanja, je Veselin Vukotić, a izvršna direktorica je Verica Maraš, kadar vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Prvih šest mjeseci ove godine Plantaže su, kako pokazuju zvanični finansijski izvještaji, završile sa gubitkom većim od pola miliona eura. Samo godinu ranije polugodište je završeno sa profitom od 1,13 miliona eura.

Zbog smanjenih prihoda čak su i zarade kasnile, svim zaposlenima su prije nekoliko mjeseci smanjene za 10 odsto, a prema nezvaničnim informacijama dijelu zaposlenih plate su tada prepolovljene.

Plantaže nijesu na ovogodišnjem Vladinom spisku preduzeća predviđenih za prodaju, iako se odavno spekuliše da je vođenje uspješne firme u propast jedan od crnogorskih pokazatelja da se priprema teren za privatizaciju, odnosno prodaju "poznatom kupcu".

Bonus video: