Simović: Eliminisani otpori uvođenju unaprijeđenog sistema gazdovanja šumama

Simović je na današnjem sastanku proširenog kolegijuma Uprave za šume u Andrijevici poručio da će svi otpori uvođenju unaprijeđenog sistema gazdovanja šumama, koji su prepoznati u prethodnom periodu, biti eliminisani
108 pregleda 4 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Filip Roganović
Milutin Simović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.07.2018. 14:41h

Vlada je odlučna da sprovede program reorganizacije koncepta gazdovanja šumskim resursima u Crnoj Gori, u cilju boljeg očuvanja šuma, ali i bolje ekonomske valorizacije, ravnomjerne dostupnosti sirovine za razvoj drvne industrije, sa ambicijom da se otvori što više „zelenih“ radnih mjesta i stvori nova dodata vrijednost u ovom sektoru, poručio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović

Simović je na današnjem sastanku proširenog kolegijuma Uprave za šume u Andrijevici poručio da će svi otpori uvođenju unaprijeđenog sistema gazdovanja šumama, koji su prepoznati u prethodnom periodu, biti eliminisani.

„Sve namjere motivisane željom da se konzervira postojeće stanje, kako se ne bi ništa unapređivalo a zadržale određene negativne navike, više se neće tolerisati. Prepoznali smo sve barijere i nećemo dozvoliti da bilo koji pojedinačni interesi stanu na put čvrstoj opredijeljnosti države da razvije novi, još bolji koncept gazdovanja šumama , kako bi se on na održivim osnovama valorizovao“, rekao je Simović , saopšteno je iz Ministarstva.

Simović je posebno zahtijevao od svih zaposlenih u sektoru šumarstva, da u narednom periodu još odgovornije i ozbiljnije pristupe poslu, posebno kada je riječ o terenskim aktivnostima - da svakodnevno obilaze šumske resurse, lokalne saobraćajnice, kontrolišu ispunjavanje koncesionih ugovora, da budu angažovaniji i pokažu snažniju brigu države o šumskim resursima.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi da se ojačaju kadrovski i stručni kapaciteti u sektoru šumarstva, kako bi se na kvalitetan način odgovorilo izazovima u ovoj oblasti, posebno u dijelu očuvanja i zaštite šuma u Crnoj Gori za buduće generacije i stvorile pretpostavke za primjenu odživog i ekonomski efikasnijeg modela korišćenja šumskog bogatstva.

Simović je boravio u zvaničnoj posjeti Andrijevici. Tom prilikom je ocijenio da je izgradnja Kuće voća u Andrijevici jedan od kapitalnih projekata Vlade čijom se realizacijom stvara ambijent za razvoj preduzetništva i lokalne ekonomije na području ove opštine i šire sjevera Crne Gore, što će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i novih mogućnosti za značajan broj stanovnika.

Bonus video: