Lučić: Poreska prekinula spasavanje Albone

Lućić smatra da su “nalogodavci” tek sad svjesni svojih grešaka i da ne znaju da pronađu izlaz iz začaranog kruga
281 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2013. 16:21h

Osnivač i suvlasnik trgovačke kompanije Albona Radenko Lučić juče je kazao da nije tačna optužba ministra Radoja Žugića da Albona nije imala ni solventnost ni likvidnost ni plan izlaska iz postojeće krize.

Lučić je naveo da je nakon odlaska većinskog vlasnika Albone Davita Arutjunjana iz Crne Gore 9. aprila, koji nije ispunio odredbe iz Ugovora oko dokapitalizacije firme i isplate dotadašnjih suvlasnika, počeli pregovori oko pravljenja sanacionog programa za spas preduzeća jer je postalo jasno da ih je prevario.

“Grupa uspješnih poslovnih ljudi iz Podgorice se udružuju i osniva se preduzeće NAMA, koje je trebalo da preuzme prodavnice u Podgorici, Beranama i Pljevljima, a sa preduzećem Goranović iz Nikšića je dogovoreno preuzimanje prodavnica u Nikšiću i Plužinama. Ovim činom bi se zatvorilo samo pet neprofitabilnih prodavnica, tj. sačuvalo bi se oko 90 odsto trgovačkog lanca Albona i oko 500 radnika bi nastavilo svoj radni angažman. Svi zakupodavci su bili upoznati sa našim dogovorom i prihvatili su predlog novih vlasnika oko sukcesivnog izmirivanja zaostalih kirija i računa za struju”, naveo je Lučić.

On je kazao da je uoči samog potpisivanja ugovora sa novim vlasnicima oko preuzimanja opreme i robe koja se nalazila u objektima i magacinu, neočekivano od Poreske uprave došlo rješenje o blokadi raspolaganja svim osnovnim sredstvima i zabrana rada.

“Nekome ko ima takvu moć da donese ovakvu katastrofalnu odluku, više je odgovarala moja i Albonina propast, nego da zaživi sanacioni program, što bi, sigurni smo, bez obzira na prevaru instaliranog kupca Davita Arutjunjana dovelo do njene potpune revitalizacije. Ovakve nerazumne odluke Poreske uprave (čitaj: Radoje Žugića i Milana Lakićevića) imala je za posljedicu odustajanjem NAME i Goranovića (potpuno ih razumijemo) i ispaštaju i ispaštaće osim moje još oko 500 porodica Alboninih radnika koji su ostali na ulici”, naveo je Lučić u jučerašnjem saopštenju.

Sa protesta radnika "Albona"

On je rješenja poreskih organa nazvao selektivnim i nezakonitim i da se takve mjere primjenjuju samo na Albonu, koja je na rang-listi poreskih dužnika po iznosu duga na 22 mjestu.

“Osim toga, bitno je naglasiti da je taj dug najmlađi i da je od prvih 50 poreskih dužnika jedino Albona nastala isključivo privatnom inicijativom i regularnim privatnim kapitalom, dok su sve druge ili u državnom vlasništvu ili nastale sumljivom privatizacijom državne imovine”, kazao je Lučić.

Zabrana rada je prema njegovim riječima uticala na početak štrajka i najavljeni štrajk glađu Alboninih radnika, da pojedini zakupci izbace kompanijinu opremu i robu iz zakupljenih objekata tokom čega je oštećena ili ukradena, kao i na to da će velikom dijelu blokirane robe isteći rok trajanja. On je naveo da je zbog iskuljučivanja struje u nekim objektima došlo do kvarenja robe u zamrzivačima i da je zbog ulaska vode u market u zgradi Pejton oštećena roba.

Zbog zabrane rada, kako je kazao, nejasno je i ko traba da plati mjesečne zakupe koji iznose oko 100.000 eura, a zbog nje su istekli ugovori o radu za oko 200 radnika među kojima je i “instruisani” predsjednik štrajkačkog odbora Milojica Bulatović, “čiji je radni vijek u Alboni trajao manje od pola godine”.

Lućić smatra da su “nalogodavci” tek sad svjesni svojih grešaka i da ne znaju da pronađu izlaz iz začaranog kruga, što će, kako je naveo, najvjerovatnije rezultirati Alboninim stečajem. Njemu je sumnjivo i što Savez sindikata traži stečaj za Albonu, sumnjajući da “možda i neko od njih treba da nešto “uštine” od prodaje Alboninih dijamanata, do koje mora doći jednog dana”.

Lućić smatra da su “nalogodavci” tek sad svjesni svojih grešaka i da ne znaju da pronađu izlaz iz začaranog kruga

“Poznato je da se mjera zabrane obavljanja djelatnosti izriče samo u slučajevima sprečavanja nastajanja štete veće vrijednosti i kada je u pitanju očuvanje javnog interesa, pitam se da li je u Alboninom slučaju postignuta svrha izricanja navedene mjere”, naveo je Lučić.

Da li se neko moćan nameračio na dijamante

Lučić je naveo da je jedna od najvećih zagonetki u postupku državnih organa prema Alboni odnos prema dijamantima.

“Poreskom kontrolom je nedvosmisleno utvrđeno da je Albona regularni vlasnik kolekcije od 25 dijamanata (okvirne vrijednosti oko deset miliona eura), koje je Davit Arutjunjani deponovao u privatni sef kod CKB banke u Podgorici i koji nijesu dostupni vlasniku. Neobjašnjivo je zašto ni poslije serije sastanaka i naših pojašnjenja i molbi, Poreska uprava i Ministastvo finansija nije ništa uradilo i iskoristilo sve zakonske mogućnosti i da se po njihovom nalogu otvori sef i da se Alboni u posjed vrati njena imovina - to jest dijamanti”, naveo je Lučić.

Njihovom prodajom, kako bi kazao, bi bile izmirene sve Albonine obaveze: prema poreskoj upravi, prema radnicima, prema dobavljačima i prema bankama, nastavilo bi se normalno poslovanje i Albona bi bila i solventna i likvidna.

“Kada je trebalo Alboni zabraniti rad i blokirati imovinu, bili su veoma agilni i odluke su donošene “preko noći”, a naše molbe i svakodnevne aktivnsoti oko dijamanata traju mjesecima, ali bez efekta. Jedini logičan zaključak je da se neko mnogo moćan “nameračio” na dijamante, a iskoristivši moju (gledano iz ugla aktuelne vlasti) političku nepodobnost, riješio da prvo zbriše Albonu, pa zatim ustaljenim mehanizmima i mahinacijama pokrade njenu imovinu”, saopštio je Lučić.

Galerija

Bonus video: