Iz Vlade ne kažu kome prijeti katanac zbog neplaćenih poreza

"U vršenju poslova iz svoje nadležnosti koje se, prije svega, odnose na kontrolu i naplatu poreskih obaveza, Poreska uprava postupa neselektivno i transparentno"
3 komentar(a)
Albona, Foto: Luka Zeković
Albona, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.10.2013. 15:50h

Ministarstvo finansija nije konkretno odgovorilo na pitanja "Vijesti" ko će biti sljedeći kažnjeni zbog neplaćenih višemilionskih poreza i zašto se počelo od Albone kada ima firmi koje državi duguju neuporedivo više novca.

Na listi 100 najvećih poreskih dužnika Albona se nalazi na 61. mjestu, dok je na listi 50 najvećih na 22. mjestu.

Alboni je zatvoreno 38 objekata zbog neplaćenog poreskog duga od 1,4 miliona eura.

Iz Ministarstva finansija u odgovoru navode da su taj resor i Poreska uprava odlučni da, sprovođenjem politike nulte tolerancije prema sivoj ekonomiji, osiguraju striktno poštovanje zakona i odgovoran odnos svih subjekata prema javnim prihodima, odnosno novcu građana Crne Gore.

Suvlasnik Albone Radenko Lučić je optužio Vladu da kažnjava prema političkoj pripadnosti, umjesto prema iznosu poreskog duga. Najveći poreski dužnici su Rudnik uglja, Elektroprivreda, Pantomarket, građevinske firme...

"U vršenju poslova iz svoje nadležnosti koje se, prije svega, odnose na kontrolu i naplatu poreskih obaveza, Poreska uprava postupa neselektivno i transparentno. U tom smislu, svi poreski obveznici koji krše zakone podliježu sankcijama", smatraju u Vladinom resoru.

Iz Ministarstva navode da to potvrđuju spiskovi pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koji su bili predmet inspekcijskih kontrola sa navođenjem utvrđenih nepravilnosti u svakom konkretnom slučaju, koji se redovno objavljuju na sajtu Ministarstva finansija.

Istakli su da su objavljena i imena poreskih obveznika koji, uprkos sprovedenim sankcijama, ponavljaju prekršaje.

Za naredni period, kako su dodali, predmet posebne pažnje poreskih inspektora biće poreski obveznici koji ne plaćaju poreze i doprinose na lična primanja, a istovremeno isplaćuju neto zarade.

"Naglašavamo da Ministarstvo finansija i Poreska uprava, u okviru važećeg regulatornog okvira, nastoje da daju svoj doprinos oporavku onih kompanija koje imaju potencijale za revitalizaciju", kazali su u Ministarstvu.

Oko 460 radnika Albone protestuje zbog šest neisplaćenih plata i neuplaćenih doprinosa od januara 2011. godine.

Bonus video: