Deripaska neće da plati Crnoj Gori više od 1,5 miliona eura

CEAC Holdings Limitedu odbijeni su svi tužbeni zahtjevi u postupku protiv Crne Gore pred više međunarodnih arbitražnih tribunala
56 pregleda 0 komentar(a)
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2018. 10:19h

Centralnoevropska aluminijska kompanija (CEAC), u vlasništvu Olega Deripaske, uporno odbija da plati troškove postupka i ugovorne kazne određene u tri odvojene arbitražne odluke u korist države Crne Gore, a u iznosu većem od 1,5 miliona eura, čime ne poštuje odluke tribunala kojima je CEAC uputio svoje tužbene zahtjeve, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

CEAC Holdings Limitedu odbijeni su svi tužbeni zahtjevi u postupku protiv Crne Gore pred više međunarodnih arbitražnih tribunala.

Prvo je u odluci od 26. jula 2016, Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID) potvrdio da CEAC nema pravo pokretanja skupe i zahtjevne arbitraže i naložio CEAC-u da nadoknadi Crnoj Gori oko 900.000 eura troškova.

„Zahtjev CEAC-a za poništenjem ove odluke jednoglasno je odbacila Komisija, konstituisana da sasluša slučaj poništenja CEAC-a, u javno dostupnoj odluci od 1. maja 2018. Još jednom, Crnoj Gori je dosuđena nadoknada troškova u iznosu većem od 300.000“, dodali su iz Ministarstva.

CEAC, takođe, nije imao uspjeha ni u odvojenoj UNCITRAL arbitraži, pokrenutoj shodno pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo, zbog navodnih povreda Ugovora o poravnanju, koji je sklopio sa CG 2009. godine.

„Odlukom tribunala od 12. januara 2017. – o osnovanosti zahtjeva – utvrđeno je da CEAC nije imao slučaj protiv Crne Gore. Štaviše, tribunal je ustanovio da je, ustvari, CEAC rutinski kršio sporazum sa državom. Tribunal je dodijelio preko 300.000 eura Crnoj Gori po osnovu ugovornih kazni“, dodali su dalje iz resora za ekonomiju.

Iz Ministarstva su na kraju naglasili da „neće sjedjeti skrštenih ruku, već će se snažno boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima, pri čemu će insistirati da se CEAC i Deripaska, u potpunosti pridržavaju svojih obaveza plaćanja, shodno dosadašnjim relevantnim odlukama tribunala“.

Bonus video: