Željezarci protestovali zbog diskriminatorskog odnosa

"Radnici predlažu radikalnije poteze, ali ćemo još sačekati i dati vlasti malo vremena da ispuni naše zahtjeve", kazao je Perović
3 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.10.2013. 12:53h

Bivši i sadašnji radnici Željezare i njenih nekadašnjih pogona, koji zahtijevaju da im se omogući ostvarivanje prava na dobijanje penzija i otpremnina, protestovali su ispred zgrade nikšićke Opštine, revoltirani zbog, kako su naveli, diskriminatorskog odnosa prema njihovom problemu.

Predstavnik radnika Željko Perović kazao je da je diskrimininatorski zakon po kome je zaposlenim u aluminijumskoj industriji ili obojenoj metalurgiji omogućeno da idu u penziju sa 30 godina efektivnog rada, ali ne i njima iz crne metalurgije.

"Radili smo u pogonima u teškim uslovima, gdje je visoka temperatura, otrovna metalna prašina olova, nikla, uljne magle, od čega je jedan broj naših kolega i prerano okončao svoj život i sada nam se ne dozvoljava da kao i 1.700 kolega iz nekadašnje jedinstvene Željezare ostvarimo pravo na penziju", rekao je Perović.

On je pojasnio da su se ispred zgrade Opštine u Nikšiću okupili i kako bi pokazali revolt zbog diskriminatorskog odnosa prema njihovom problemu gradonačelnika Veselina Grbovića za koga smatraju da se morao uključiti u rješavanje njihovih zahtjeva.

Od 135 nezadovoljnih željezaraca oko 30 stalnih radnika zahtijeva da im se omogući penzionisanje i otpremnine pod istim uslovima kao i njihovim kolegama koji su to pravo ostvarili 2011.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko dana obratili su se i Evropskoj komisiji i ambasadama SAD, Velike Britanije i Rusije dok će uskoro prava tražiti okupljeni perd Skupštinom u Podgorici, koja je glasala protiv njihovih zahtjeva i poslanicima uručiti protestno pismo.

"Radnici predlažu radikalnije poteze, ali ćemo još sačekati i dati vlasti malo vremena da ispuni naše zahtjeve", kazao je Perović.

Govoreći o najavama poslodavaca da treba preispitati odluku da radnik poslije dvije godine rada dobije rješenje za stalno zaposlenje, poručio je da se to ne smije dozvoliti i pozvao sve radnike u Crnoj Gori da se ne dijele na sindikate, već da spriječe donošenje takvog zakona.

Veljko Zvizdić je, u ime bivših željezaraca koji su uz otpremnine napustili fabriku i nalaze se na Birou rada, ocijenio da je nedopustiva neodgovornost i diskriminatorsko ponašanje nadležnih zbog kojih moraju da se ponižavaju i na ulici bore za svoja prava na penzionisanje.

40 bivših metalurga koji su na Birou rada, kao i njihove kolege iz Radventa, Messera, Livnice i Promonta traže samo da budu penzionisani

Radnik Radventa Željko Raičević podsjetio je da je pravo na penzionisanje omogućeno za 117 radnika KAP-a, a podršku nezadovoljnim kolegama iskazao je i predsjednik Sindikata Željezare Pero Kadović koji im je poručio da u svim potezima "računaju na njih".

Od 135 nezadovoljnih željezaraca oko 30 stalnih radnika zahtijeva da im se omogući penzionisanje i otpremnine pod istim uslovima kao i njihovim kolegama koji su to pravo ostvarili 2011. godine, dok 40 bivših metalurga koji su na Birou rada, kao i njihove kolege iz Radventa, Messera, Livnice i Promonta traže samo da budu penzionisani.

Skupština je usvojila predlog dopuna Zakona o PIO kojim se omogućava povoljnije penzionisanje samo zaposlenim u aluminijumskoj industriji, čime je odlazak u prijevremenu penziju obezbijeđen radnicima KAP-a sa 30 godina radnog staža, od kojih je efektivno 20 godina provedeno na mjestima gdje se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Ostvarivanje tog prava oročeno je do 30. septembra ove godine.

Bonus video: