Senator SAD-a najavio nove američke investicije

"Crna Gora je stabilna i sigurna zemlja i osvjedočeni prijatelj SAD-a", ocijenio je Lugar, koji je zasadio stablo masline, kao simbol njegove posvećenosti mirovnim aktivostima
72 pregleda 3 komentar(a)
Dukljanski vrtovi, Foto: Monterra/Dukljanski Vrtovi
Dukljanski vrtovi, Foto: Monterra/Dukljanski Vrtovi
Ažurirano: 03.10.2013. 15:59h

Američki senator Richard Lugar obilježio je danas početak završne građevinske sezone na kompleksu Dukljanski vrtovi na rtu Zavala i najavio da će radovi biiti završeni do kraja godine.

Lugar je početak završne građevinske sezone obilježio presijecanjem vrpce, a nakon toga zasadio stablo masline, kao simbol njegove višedecenijske posvećenosti mirovnim aktivostima.

On je na konferenciji za novinare saopštio da je realizacija ovog projekta najveća privatna investicija u Crnoj Gori.

"Crna Gora je stabilna i sigurna zemlja i osvjedočeni prijatelj SAD-a", ocijenio je Lugar i dodao da je jedan od ključnih razloga njegove posjete rad na povećanju interesovanja za ulaganje kapaitala američkih kompanija u Crnu Goru.

On je najavio nove američke investicije u Budvi, Petrovcu i Kotoru i posebno na sjeveru Crne Gore.

Prema njegovim riječima, turizam, nekretnine, energetski sektor i infrastrukturni projekti, neki su od područja moguće saradnje.

"Sjever je područje koje ima mnogo potencijala koji bi mogli biiti interesantno stranim investitorima", kazao je Lugar.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko iznosi američka investicija na Zavali kod Budve, glavni investitor Neil Emilfard nije odgovori, ali je saopštio da je projekat završen 80 odsto, da će radovi biti završeni do kraja naredne godine, a kada bude u funkciji, zapošljavaće oko 500 ljudi.

Udruženje kupaca vila na rtu Zavala, AMIA i građevinska kompanija Monterra nastavili su u oktobru 2011. radove na Zavali koji su zaustavljeni 2009. godine zbog bankrotstva ruske kompanije Miraks, koja je bila investitor projekta.

Bonus video: