Uslovno mišljenje na još jedan završni račun

"Izvršenje budžeta za prošlu godinu pokazuje da fiskalna prilagođavanja planirana rebalansom budžeta nijesu bila adekvatna", navedeno je u revizorskom izvještaju
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 15:06h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, uz ocjenu da ne daje u potpunosti istinit i objektivan prikaz iskazanog rezultata, kao i izdataka na gotovinskoj osnovi.

Nadležni Kolegijum DRI konstatovao je da se odstupanja prvenstveno odnose na iskazani rezultat budžetskog deficita, prekoračenje budžetske potrošnje, nenamjensku potrošnju i postupak implementacije Izmjena i dopuna godišnjeg zakona o budžetu za prošlu godinu.

DRI je uslovno mišljenje dala i na završni račun budžeta za 2011. godinu.

Prema podacima iz Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, gotovinski deficit iznosi 198,18 miliona eura i rezultat je deficita nastalog u tekućem budžetu (negativna štednja -130,49 miliona eura), otplate neizmirenih obaveza koje nemaju karakter pozajmica u iznosu od 35,74 miliona i kapitalnih izdataka 67,69 miliona eura.

"Izvršenje budžeta za prošlu godinu pokazuje da fiskalna prilagođavanja planirana rebalansom budžeta nijesu bila adekvatna, što je opredijelilo veći nivo gotovinskog deficita u odnosu na deficit planiran rebalansom budžeta za 43,24 miliona eura", navedeno je u revizorskom izvještaju.

Planirani deficit iznosio je 154,93 miliona, a ostvareni 198,18 miliona.

Izvršenje budžeta pokazalo je, kako se dodaje, dodatan pad izvornih prihoda u iznosu od 29,04 miliona eura i povećanje javne potrošnje za 14,2 miliona, odnosno podaci iskazani u završnom računu budžeta za prošlu godinu pokazuju da je gotovinski deficit za prošlu godinu ostvaren na nivou od 198,18 miliona eura.

"Korigovan deficit iznosi 195,55 miliona eura. Dodatnom analizom gotovinskog deficita utvrđeno je da je na teret otplate hartija od vrijednosti evidentiran izdatak u iznosu od 17,28 miliona eura, koji predstavlja izdatak kapitalnog budžeta. Na taj način je rezultat budžeta poboljšan za navedeni iznos i nerealno iskazana otplata glavnice duga", naveli su revizori.

Oni su dodali i da konačno izveden deficit nakon ovih korekcija iznosi 212,83 miliona eura.

Preporučuje se smanjenje otplate obaveza za 7,1 milion eura, povećanje transfera pojedincima, nevladinom i javnom sektoru za 1,84 miliona i ostalih izdataka i rezervi za 5,26 miliona eura

DRI preporučuje i korigovanje Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu za iskazani iznos deficita, kao i obavljanje korekcije koje se odnose na povećanje kapitalnih izdataka za 17,28 miliona i smanjenje otplate glavnice duga za isti iznos sa odgovarajućim promjenama u transakcijama finansiranja.

Preporučuje se i smanjenje otplate obaveza za 7,1 milion eura, povećanje transfera pojedincima, nevladinom i javnom sektoru za 1,84 miliona i ostalih izdataka i rezervi za 5,26 miliona eura. Predlaže se i smanjenje subvencija za 4,56 miliona i povećanje transfera za socijalnu zaštitu za isti iznos.

Prekoračenje budžetske potrošnje konstatovano je kod 17 potrošačkih jedinica u iznosu od 15,17 miliona eura. Od toga je, prema revizorskom izvještaju, dozvoljeni iznos prekoračenja, po osnovu donacija i inokredita, iznosio 5,25 miliona, tako da je Predlogom zakona o završnom računu budžeta iskazana potrošnja po navedenim korisnicima veća za 9,98 miliona eura od zakonom dozvoljene.

Prekoračenje budžetske potrošnje najvećim dijelom je rezultat izdataka nastalih po osnovu izvršenja sudskih rješenja.

Revizijom je utvrđeno da jedan broj potrošačkih jedinica budžeta neredovno predaje Poreskoj upravi obrazac IOPPD 1, odnosno mjesečni izvještaj o isplaćenim ličnim primanjima, obračunatim i obustavljenim porezima i doprinosima iz i na ta primanja

Oni su poručili da se veća potrošnja od dozvoljene, nakon ispravke rezultata, samo dijelimično može opravdati isplatama neizmirenih obaveza po osnovu sudskih riješenja. Na ovaj način, narušavanje fiskalne discipline relativizuje ulogu i značaj godišnjeg zakona o budžetu države, zbog čega DRI predlaže da Vlada i Ministarstvo finansija u tekućem i narednom periodu vode računa o fiskalnim ograničenjima koja su utvrđena godišnjim zakonima o budžetu.

Revizijom su utvrđene i određene nepravilnosti kod naplate javnih prihoda, koje se ogledaju u tome što se dio pojedinih prihoda ne uplaćuje na uplatne račune, ne identifikuje pravovremeno i neadekvatno evidentira.

Revizijom je utvrđeno da jedan broj potrošačkih jedinica budžeta neredovno predaje Poreskoj upravi obrazac IOPPD 1, odnosno mjesečni izvještaj o isplaćenim ličnim primanjima, obračunatim i obustavljenim porezima i doprinosima iz i na ta primanja.

Takođe su utvrđena i značajna zakašnjenja potrošačkih jedinica budžeta prilikom predaje obrasca IOPPD 3, odnosno godišnjeg izvještaja o obračunatim ličnim primanjima, obračunatim i uplaćenim porezima i doprinosima iz ličnih primanja za sve zaposlene.

Preporučuje se da se u kapitalnom budžetu direkcija za saobraćaj i javnih radova za prošlu godinu predvide kodovi za podprojekte u okviru pojedinih projekata, što bi olakšalo praćenje troškova po mjestu i vrsti nastanka

Kod Uprave za kadrove je utvrđeno da je u periodu od 01. januara do 31. decembra prošle godine po internim i javnim oglasima i konkursima zaposlena 742 državna službenika i namještenika u organima državne uprave. Međutim, revizijom kod potrošačkih jedinica budžeta obuhvaćenih uzorkom utvrđeno je da mjere ograničenja u zapošljavanju nijesu dosljedno primjenjivane.

"Budžetski korisnici su zaobilazili ograničenja zapošljavanja na način što su angažovali izvršioce po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovora o djelu", konstatovali su u DRI.

Tako je po osnovu navedenih ugovora u državnoj upravi angažovano preko 400 osoba u toku prošle godine i to u Upravi za nekretnine 97, Ministarstvu unutrašnjih poslova 89, Upravi za šume 71, Upravi za zaštitu kulturnih dobara 45, Poreskoj upravi 32 i Ministarstvu finansija 24.

U Upravi za inspekcijske poslove zaposlen je 21 službenik, u ministarstvima ekonomije i pomorstva i saobraćaja po 12, Upravi za kadrove 12, Ministarstvu kulture i Upravi za igre na sreću po sedam, Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva šest, Upravi za vode četiri, Direkciji za saobraćaj dva i Lučkoj upravi jedan službenik.

U dijelu koji se odnosi na kapitalni budžet utvrđeno je da je Vlada zaključcima preusmjeravala sredstava iz kapitalnog budžeta za druge namjene, koje nijesu predviđene godišnjim Zakonom o budžetu.

Revizijom je utvrđeno nenamjensko plaćanje kod Direkcije za saobraćaj sa Projekta 764 – Eksproprijacija zemljišta za izgradnju auto puta Bar-Boljare, dionica od Smokovca do Veruše i Projekta 771 – Rješavanje uskih grla na saobraćajnoj mreži Crne Gore – Most Port Milena, bulevar Bar, obilaznica oko Nikšića II faza i obilaznica Golubovci.

Pored činjenice da je preporukama DRI sadržanim u Izvještaju o reviziji Završnog računa budžeta za 2011. godinu, da se bez planske dokumentacije, urbanističko tehničkih uslova i revidovane projektne dokumentacije ne kandiduju projekti za finansiranje iz kapitalnog budžeta, revizijom je utvrđeno da se i u prošloj godini ponavljaju iste nepravilnosti.

Preporučuje se da se u kapitalnom budžetu direkcija za saobraćaj i javnih radova za prošlu godinu predvide kodovi za podprojekte u okviru pojedinih projekata, što bi olakšalo praćenje troškova po mjestu i vrsti nastanka.

Galerija

Bonus video: