Rusi kupuju Autoboku, "Merkur" i "Blue line"

Na moru traju pregovori o prodaji tri prevozna preduzeća, a cijena je 12 miliona eura
327 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 19:15h

Rusi su ponovo zainteresovani za kupovinu na moru, ovog puta uspješnih firmi koje se bave putničkim prevozom. Riječ je o kotorskoj “Autoboki” i “Merkuru” iz Budve, kao i o privatnom preduzeću “Blue line” koje sa 70-tak autobusa i minibusa obavlja lokalni, međugradski i međunarodni saobraćaj.

“Vijesti” saznaju da je za to preduzeće zainteresovana ruska firma “Avtoline Group enterprises” čiji autobusi pokrivaju 300 lokalnih linija u Moskvi i moskovskom regionu sa više od 15 miliona putnika mjesečno.

Pregovori su u toku, a cijena je 12 miliona eura.

Iz kompanije “Blue line” odbili su da razgovaraju na tu temu, a “Vijestima” su kazali jedino da se “jedan ruski investitor samo interesovao za njihovo preduzeće”.

Privrednici u Boki Kotorskoj iščekuju ishod, čak i oni koji nijesu interesno uključeni u pregovore, dok građani i zaposleni u preduzećima koja su na prodaji na takvu trgovinu gledaju sa zebnjom.

Sa razlogom, ako ih čeka sudbina “Novog Prvoborca”.

Iz kompanije “Blue line” odbili su da razgovaraju na tu temu, a “Vijestima” su kazali jedino da se “jedan ruski investitor samo interesovao za njihovo preduzeće”

Većinski paket akcija te građevinske firme prije šest godina kupila je firma “INTEKS Montenegro” sa ruskim kapitalom.

“Novi Prvoborac” je prije toga 11 godina bio u stečaju.

Novi vlasnici “uspjeli” su da firmu dovedu u stečaj sa dugom koji je procijenjen između sedam i osam miliona eura. Tako su se obistinila strahovanja zaposlenih da su Rusi tu građevinsku firmu kupili isključivo zbog vrijedne imovine procijenjene na 10,5 miliona eura, a ne, kako su obećavali, zbog obnavljanja njene građevinske djelatnosti.

Prije preduzeća, ruski državljani su na jadranskoj obali pokupovali većinu atraktivnih lokacija, od sticanja crnogorske državnosti u kupovinu nekretnina u hercegnovskoj opštini uložili su milijardu eura.

Kupili su atraktivne lokacije na samoj obali – u Kamenarima, Kumboru, Baošićima, Đenovićima, Zelenici, Meljinama i na Luštici, ali i u zaleđu - u Sasovićima, na Podima, Sušćepanu i Trebesinu. Na njima su izgrađeni moderni apartmanski kompleksi namijenjeni uglavnom tržištu. Istina, izgrađen je i ne mali broj rezidencijalnih vila, većinom u zaleđu Herceg Novog.

Među kupcima su i poznata imena ruskog političkog i javnog života, kao bivši gradonačelnik Moskve Jurij Luškov koji je među prvima još krajem 2005. godine na Luštici kupio zemljište od oko 30.000 kvadrata zemljišta i na njemu izgradio vilu.

Najveći dio atraktivnih lokacija uz more, planiranih za izgradnju turističkih kompleksa, međutim, još nije priveden namjeni.

Za kompleks Lalovina na granici Meljina i Zelenike sa oko 40 hiljada kvadrata zemljišta koje je od srpskog biznismena Mirka Tica za 18 miliona eura kupilo preduzeće “Čanj” ruskih vlasnika, nije urađena ni planska dokumentacija.

Zemljište na Škveru u blizini Gradske luke - poznato kao Zanatsko, koje je prije skoro šest godina kupila ruska firma “Eurolend” registrovana u Herceg Novom i dalje je bez građevinskih mašina.

Od 2006. u kupovinu nekretnina u Herceg Novom Rusi uložili milijardu eura

Na čelu ruske firme koja se bavi finansijskim preduzetništvom su Evgenij i Artem Medvedev.

U hercegnovskim dobro obaviještenim krugovima se tvrdi da iza firme stoji ruski predsjednik Dimitrij Medvedev.

Kompleks srušenih prizemnih kuća Zanatskog danas bi mogao poslužiti kao mjesto za snimanje ratnog filma.

Ni firma “Rus investment”, vlasnik kompleksa Brežino Ubojno, bivše vojne imovine na kojoj je bio i heliodrom, na granici Kumbora i Đenovića, nije počela gradnju.

Samo su tražili i dobili urbanističko-tehničke uslove za gradnju atraktivnog turističkog kompleksa sa hotelom sa pet zvjezdica.

Nema ni gradilišta Monteruso na Luštici, kao ni na bivšem poljoprivrednom zemljištu u Baošićima koje je vraćeno vlasnicima, a oni ga za četiri miliona prodali ruskim biznismenima.

Još se ne zna kada će novi vlasnici - firma “Imperio holdings limited“ DOO Tivat iza koje, takođe stoji ruski kapital, početi gradnju u kompleksu Lazaret u Meljinama koji su u maju ove godine kupili od podgoričkog biznismena Čeda Popovića za 12 miliona eura.

Među rijetkim nekretninama koje su u hercegnovskoj opštini kupili Rusi i gdje je započeta i dobro odmakla gradnja, je kompleks poznat kao Marka cara u Starom gradu, koji je kupila ruska firma “Slovenska alijansa” na čijem čelu je slikar Aleksandar Beljakov.

Dobro obaviješteni izvori tvrde da iza firme stoje ruski biznismen Zeljanski i Jevgenij Primakov, bivši predsjednik ruske vlade i bivši šef KGB-a.

Iako su radovi počeli prije sedam godina građevinska inspekcija ih je nekoliko puta zaustavljala, jer investitori nijesu imali saglasnost kotorskog Zavoda za nadogradnju jednog sprata na objektu starog Doma JNA, kao i njegovo proširenje van postojećih gabarita, što je sa konzervatorskog aspekta tada bilo neprihvatljivo. A, nije bilo ni u skladu sa tada važećim Urbanističkim projektom Stari grad-Herceg Novi.

Nakon usvajanja izmjena i dopuna tog plana, Beljakov je uvjeren da će dobiti sve potrebne saglasnosti i završiti i taj objekat.

Opština Herceg Novi je „ruski talas“ dočekala bez dobre i sveobuhvatne planske dokumentacije, što nije spriječilo gradnju. Tako su na poluostrvu Luštica nikla „divlja“ ruska naselja, sa prećutnom saglasnošću lokalne vlasti.

Ozbiljna analiza bi pokazala da su Opština Herceg Novi i država imale malo koristi od tih kupovina vrijednih milijardu eura, osim novca od poreza na promet od tri odsto, koje dijele po pola.

U gradu je loša putna infrastruktura, problematično napajanje električnom energijom, loše vodosnabdijevanje u jeku turističke sezone, a kanalizacioni kolektor se gradi sredstvima iz kredita.

Korist od prodaje zemljišta Rusima imali su pojedinci koji su novac isključivo ulagali u nekretnine i to najčešće u Beogradu.

Korist od prodaje zemljišta Rusima imali su pojedinci koji su novac isključivo ulagali u nekretnine i to najčešće u Beogradu

Valerij Evgenjevič prvi i posljednji perač

Od najavljenih investicija, za sada, se na našem moru grade samo stanovi za poznate kupce mahom u Rusiji. Atraktivne i značajne lokacije u Herceg Novom su blokirane i “čekaju” da Rusi međusobno trguju.

U javnosti se spekulisalo da se u Crnoj Gori radi o ogromnom pranju novca, ali je procesuiran samo jedan slučaj. Ruski državljanin Valerij Evgenjevič Kvan je prije dvije godine osumnjičen za pranje preko sedam miliona eura od 2003. do septembra 2009. On je bio pravosnažno osuđen u Rusiji, zbog novca koji je stekao raznim krivičnim djelima koja je počinio u Moskvi. Novac je prebacio “na svoj devizni račun u jednoj banci u Crnoj Gori”, saopštila je policija.

U međuvremenu je ruskom biznismenu suđeno, ali je on položio kauciju i nestao. Evgenjevič Kvan je u Meljinama bez dozvola počeo rekonstrukciju objekta bivšeg sindikalnog odmarališta “Zvezda” koje danas predstavlja ruglo u tom turističkom mjestu na hercegnovskoj rivijeri.

Bilo je sumnje i o pranju novca prilikom prodaje kompleksa Lalovina. Nedjeljnik “Monitor” je prije nekoliko mjeseci objavio i da je ovlašćeni posrednik za prodaju Lalovine bila i podgorička firma “New step”.

Posumnjavši da se radi o pranju novca i raznim zloupotrebama, “New step” je početkom 2009. godine Upravi za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i Vrhovnom državnom tužilaštvu, uz bogatu dokumentaciju, podnio prijavu za kontrolu novčanih tokova na račune firme “Čanj”.

Pored ostalog, kompanija “Emeline group limited”, registrovana na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, po osnovu simuliranog Ugovora o zajmu uplaćivala je novac na račun firme “Čanj” kod njene matične banke, kojim je kupljena Lalovina.

Galerija

Bonus video: