Poslodavci ne smiju biti gospodari radnika

Oba sindikata protiv predloga Privredne komore da se nastavi zapošljavanje na određeno
81 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 13:44h

Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata najavili su da će se svim sindikalnim i demokratskim sredstvima boriti protiv izmjena Zakona o radu koje je tražila Privredna komora.

Ovo udruženje privrednika predložilo je Ministarstvu rada i socijalnog staranja da pokrene izmjenu dijela zakona kojim je predviđeno da poslodavci zaposlene koji su dvije godine radili na određeno u decembru moraju zaposliti za stalno ili raskinuti radni odnos.

Iz Privredne komore su obrazložili da bi sada zapošljavanje radnika sa ugovorom za stalno predstavljalo teret za poslodavce.

SSCG smatra da važeće zakonsko rješenje nije prepreka za časne i sposobne poslodavce već za one koji svoj ekstra profit ostvaruju izbjegavajući svoje obaveze prema zaposlenima i budžetu.

“Poslodavcima je očigledno stalo samo do takozvane 'fleksigurnosti', termina koji uporno plasiraju. Prevedeno na obični jezik, poslodavci žele potpunu slobodu u otpuštanju radnika, a problem novog zapošljavanja otpuštenih radnika prebacuju na druge. Po njima, najbolje bi bilo da se zapošljavanje na neodređeno vrijeme potpuno ukine, a onda bi na tako slobodnom tržištu rada oni ostali jedini gospodari. Radnik bi, nažalost, postao samo roba”, saopšteno je iz SSCG na čijem čelu je Zoran Masoničić.

Oni navode da pritisci, ucjene, mobing, a posebno neizvjesnost sigurnosti radnih mjesta dovodi do nezadovoljstva i da nijesu dobri ni za prave poslodavce jer se time stvaraju nezadovoljni i nedovoljno kreativno angažovani radnici.

Iz USS poručuju da će zahtjevati dosljednu primjenu odredbi Zakona o radu, koje se odnose na obavezu poslodavca da sa istim zaposlenim ne može zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme u periodu dužim od dvije godine.

“Ovih dana, svjedoci smo kampanje koja se sa raznih strana vodi kako bi se taj institut obezvrijedio. Svi znamo da je ugovor o radu na određeno vrijeme, mehanizam za najdirektnije izrabljivanje i mobing nad zaposlenim. Oni moraju da prihvate sve radne uslove koje im poslodavac nameće, iz straha da im neće produžiti ugovor o radu ukoliko se pobune za svoja prava. Oni ne mogu kreditno da se zadužuju kao ostali zaposleni, niti da planiraju porodicu”, smatraju u USS-u kojeg predvodi Srđa Keković.

Upravo ovi razlozi bili su ključni da se izmjenama zakona prije dvije godine poslodavcima uskrati mogućnost da sa zaposlenima zaključuju neograničen broj ugovora o radu na određeno vrijeme.

“USSCG zahtijeva od naših socijalnih partnera i Vlade da budu dosljedni u poštovanju onoga oko čega smo, nakon jednogodišnjih mukotrpnih pregovora, postigli saglasnost. U suprotnom, iskoristićemo sve dozvoljene oblike sindikalne borbe da sačuvamo stečena prava i zaštitimo zaposlene”, istakli su iz ove radničke organizacije.

Poštujte zakon

Iz Saveza sindikata navode da se kod mnogih zaposlenih u Crnoj Gori konačno javila nada da će njihov dugogodišnji rad na određeno vrijeme rezultirati najzad zasnivanjem stalnog radnog odnosa, ali se upravo sada pokreće kampanja za promjenu zakona.

"SSCG će se svim demokratskim sredstvima boriti za poštovanje Zakona, posebno u oblasti radnog zakonodavstva jer jedino na taj način zaposleni u Crnoj Gori mogu imati zaštitu koja im je potrebna. Ova zaštita im je posebno potrebna sada, kad im se osporava pravo na rad na neodređeno vrijeme koje jedino predstavlja sigurnost za radnike i kreativno djelovanje zaposlenog", istaknuto je iz SSCG.

Galerija

Bonus video: