PKCG traži izmjene Zakona o radu: Ne bi da se prelazi na ugovore za stalno

Zabrinjava činjenica što se istekom roka od dvije godine desetinama hiljada građana Crne Gore uskraćuje ustavno pravo na rad
53 pregleda 5 komentar(a)
mijuskovic, Foto: Boris Pejović
mijuskovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.09.2013. 15:51h

Privredna komora Crne Gore (PKCG) predložila je Ministarstvu rada i socijalnog staranja izmjene Zakona o radu zato što od kraja decembra važi odredba po kojoj će poslodavci zaposlene koji su dvije godine radili po ugovoru na određeno vrijeme da zaposle za stalno ili da raskinu radni odnos sa njima.

Iz Stručne službe PKCG saopšteno je da su predložili da izmjene budu predložene po hitnoj proceduri jer je, do decembra, ostalo dovoljno vremena “za otklanjanje negativnih posljedica po zaposlene i poslodavce”.

Oni su izmjene predložili nakon što je Ministarstvo rada tumačilo odredbe Zakona o radu tako da poslodavci ne mogu zaposlenom, koji je radio dvije godine, prekinuti radni odnos dva mjeseca pa ga opet zaposliti na određeno vrijeme. I nakon te pauze, računaju se dvije godine povezanog rada i mora dobiti ugovor na neodređeno vrijeme. Nakon takvog tumačenja, kako tvrde iz PKCG, masovno im se obraćaju predstavnici preduzeća, ističući probleme u poslovanju koji će nastupiti, o čemu je Komora upoznala Ministarstvo.

”Trenutna situacija i uslovi poslovanja privrednih subjekata, kao i prognoze poslovnih prilika za naredni period, ni u kom slučaju ne idu na ruku mogućnosti nastavka rada na neodređeno vrijeme za veliki broj zaposlenih kojima uskoro ističe ugovor o radu na određeno vrijeme”, saopšteno je iz PKCG na čijem je čelu Velimir Mijušković.

Naglasili su da zabrinjava činjenica što se istekom roka od dvije godine, koliko je dozvoljeno raditi na određeno kod jednog poslodavca, desetinama hiljada građana Crne Gore uskraćuje ustavno pravo na rad.

U PKCG tvrde da je o mogućnosti preobražaja radnog odnosa na određeno vrijeme u radni odnos na neodređeno vrijeme u trenutnim uslovima poslovanja je “gotovo iluzorno govoriti”. Ukazali su na veliku nelikvidnost privrede, smanjen obim poslovanja i nesigurnost tržišta i rigidnost Zakona o radu, koji, kako smatraju, poslodavce dovodi u neravnopravan i gotovo bezizlazan položaj, prilikom problema u primjeni propisa.

“Uz sve ovo, u većini slučajeva za preduzeća je ekonomski neisplativo angažovanje radne snage putem outsourcinga (ustupanje radnika posredstvom agencija), uzimajući u obzir prirode i vrste posla koji obavljaju zaposleni na određeno vrijeme”, saopšteno je iz PKCG.

Bonus video: