Nema novca i garancija, kao ni dokumenta gdje je imovina DKP-a

Tenderska komisija danas odlučuje o sudbini privatizacije Novog duvanskog
350 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2013. 07:07h

Tenderska komisija Savjeta za privatizaciju danas bi trebalo konačno da odluči o sudbini privatizacije Novog duvanskog kombinata.

Četvrti pokušaj prodaje ovog preduzeća, koji je trajao oko devet mjeseci, imao je niz kontroverzi, propuste u pripremi prodaje dijela imovine (naslijeđene od starog Duvanskog kombinata u stečaju), promjenu Zakona o akcizama na štetu kupca, a potom i neke ustupke potencijalnom investitoru, koji su se ticali rokova plaćanja, ali koji su, na kraju, ostali bez konkretnog efekta.

Ugovor o prodaji akcija Novog duvanskog kombinata, koji bi trebalo da preuzme opremu i proizvodnju starog DKP-a u stečaju sa oko 170 radnika, a potom u roku od 12 mjeseci izgradi novu fabriku na Ćemovskom polju, potpisan je još 18. juna

Do sada je država samo naplatila 200.000 eura koje je položio konzorcijum kao garanciju za ponudu.

Prema nezvaničnim informacijama iz konzorcijuma, posredstvom konsultantske kuće iz Njemačke u jednu podgoričku komercijalnu banku, krajem prošle sedmice, a potom i u Vladu stiglo je pismo sa dinamikom realizacije odobrenog kredita i uplatom kupoprodajne cijene tokom narednih 30 dana.

"Da je udovoljeno našem zahtjevu da se rok za uplatu produži za 45, a ne za samo 15 dana, ovaj posao bi bio završen", rekao je predstavnik potencijalnog kupca Dejan Škuletić.

Pitanje je, međutim, da li će to za Tendersku komisiju biti dovoljno da konzorcijumu još jednom produži rok za uplatu kupoprodajne cijene.

Škuletić je prethodne sedmice, kada je potpisao ugovor o kupovini opreme vrijedne 25 miliona eura za novu fabriku, kazao da će ukoliko im ne bude produžen rok investiciju preseliti u Ukrajinu. Komisija je na prethodnoj sjednici, kada je odobravala drugo produženje roka saopštila, zaključila da će to biti posljednje produženje.

Sele li posao za Ukrajinu: Potpisivanje ugovora o kupovini opreme

Ugovor o prodaji akcija Novog duvanskog kombinata, koji bi trebalo da preuzme opremu i proizvodnju starog DKP-a u stečaju sa oko 170 radnika, a potom u roku od 12 mjeseci izgradi novu fabriku na Ćemovskom polju, potpisali su još 18. juna ministar poljoprivrede Petar Ivanović, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i ovlašćeni predstavnik konzorcijuma Jovan Ašanin.

DKP u stečaju više od godinu životari sa naslijeđenim milionskim gubicima prodajući u Sjevernoj Africi anonimnoj firmi egipatski brend „kleopatra“

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede tokom same privatizacione procedure, iako se već radilo čak o četvrtom međunarodnom tenderu, imali su niz dosta čudnih propusta, koje bi malo koji investitor uopšte i prihvatio.

Najprije je, prije dva mjeseca, Vlada dodatno povećala akcize na proizvodnju cigareta i na taj način u dobroj mjeri obesmislila bilo kakvu proizvodnju cigareta za domaće tržište, koja je decenijama bila usredsređena na niskoplatežnu klijentelu.

Podsjetimo, DKP u stečaju više od godinu životari sa naslijeđenim milionskim gubicima prodajući u Sjevernoj Africi anonimnoj firmi egipatski brend „kleopatra“.

Drugi propust je što je iz stečajne mase starog DKP-a nestao dio imovine u Beogradu, poslovni prostor od 81 kvadrat procijenjen na iznos od 442,2 hiljade eura, za koji ni ne postoji validan dokument o vlasništvu, a kojeg je trebalo da preuzme kupac Novog duvanskog.

Taj vrijedan prostor sa adresom u Novom Beogradu uknjižen je na drugo pravno lice JINPROS Poslovna zajednica Jugoslavije za prefabrikaciju i industriju Beograd, a ni ministar Ivanović ni stečajni upravnik Veselin Raičević ništa nijesu učinili da se, do danas, demistifikuje priča oko definisanja vlasništva.

Velika panika i neizvjesnost proteklih nekoliko dana bila je u starom DKP-u među podijeljenim radnicima koji dijelom podržavaju aktuelni menadžment, dok drugi željno iščekuju prekid dugogodišnje agonije ovog preduzeća i novog poslodavca

Radi se o najboljoj proizvodnoj mašini njemačke marke „foka“, na kojoj se proizvode cigarete danas, ali se to radilo i u vrijeme organizovanog šverca u Crnoj Gori, tokom 90-ih godina, kada je jedno vrijeme na njoj falsifikovan i američki „marlboro“.

Mašina je nabavljena prije 20 godina, u vrijeme međunarodnih sankcija uvedenih bivšoj Jugoslaviji, a navodno su obaveze za nju izmirene preko posrednika iz regiona, tako da ne postoji dokaz da je DKP „foku“ ikada platio.

Najgore u čitavoj priči je što je država Crna Gora kompletnu emisiju akcija Novog Duvanskog kombinata, koja je predmet ove privatizacije, većinom zasnovala na procijenjenoj vrijednosti ovog veoma diskutabilnog osnovnog sredstva i preostalih nekretnina starog DKP-a u stečaju, od kojih navrijednija, u Beogradu, nije ni uknjižena na kompaniju.

Predstavnici CEED-a pripremali dokumentaciju za 20.000 eura?

Bez obzira na ishod privatizacionog postupka za Novi duvanski, nekoliko advokata i konsultantski firmi, koje je angažovao konzorcijum i te kako su imali koristi od njihove namjere da kupe od države ovo preduzeće.

Kako “Vijesti” saznaju, tendersku dokumentacije konzorcijumu za učestvovanje na ovom tenderu pripremali su ljudi godinama direktno povezani i okupljeni oko firme CEED Consulting. Za taj posao, prema ovim podacima, trebalo je da im bude isplaćeno 20.000 eura. Nije poznato da li je ta usluga isplaćena, u kojem obiku i kako.

Slučajno ili ne, sa CEED Consultingom odnosno bivšim Centrom za preduzetništvo više od deceniju bio je povezan bivši savjetnik premijera Mila Đukanovića, a danas ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

Direktori DKP-a najavili ostavke ako se produži rok

Velika panika i neizvjesnost proteklih nekoliko dana bila je u starom DKP-u među podijeljenim radnicima koji dijelom podržavaju aktuelni menadžment, dok drugi željno iščekuju prekid dugogodišnje agonije ovog preduzeća i novog poslodavca.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, iz menadžmenta DKP-a u stečaju, cjelokupan poslovodni kadar na čelu sa direktorom Slavoljubom Vukašinovićem danas bi mogao podnijeti kolektivnu ostavku ukoliko Vlada i Tenderska komisija učine još jedan ustupak potencijalnom kupcu i treći put produže rok za uplatu kupoprodajne cijene od 7,1 milion eura.

U sadašnjem menadžmentu nadaju se brzom izlasku DKP-a iz stečaja.

Počinje rasprava u Skupštini

Na dnevnom redu skupštinskog Odbora za kontrolu postupka privatizacije danas bi trebalo da počne debata o tome da li će se komisija baviti privatizacijom Novog duvanskog kombinata i Kontejnerskih terminala i generalnih tereta iz Bara.

Zahtijev da se ove privatizacije, koje su u toku uvrste u raspravu, podnio je šef kluba poslanika Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić.

Galerija

Bonus video: