USS: Natjerajte lidere da potpišu Opšti kolektivni ugovor

Prestankom važenja OKU-a, veliki broj zaposlenih ostao je bez prava na uvećanje zarade
3 komentar(a)
Suad Numanović, OKU, Foto: Boris Pejović
Suad Numanović, OKU, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.09.2013. 16:57h

Sekretarijat Unije slobodnih sindikata (USS) na jučerašnjoj sjednici je “izrazio posebnu zabrinutost” zato što ni nakon godinu otkad je istekao Opšti kolektivni ugovor (OKU), nije zaključen novi, iako su se sve strane usaglasile sa predlogom.

“Zbog interesa šačice 'sindikalnih funkcionera' u Savezu sindikata Crne Gore (SSCG), koji odbijaju da potpišu novi OKU, grčevito čuvajući milionski fond za rekreaciju i braneći tako zadnji izvor svoje moći, jer oni moć svoje centrale vide u novcu, a ne u kvalitetu i rezultatima borbe za poboljšanje položaja radnika, zaposleni su ostavljeni na milost i nemilost poslodavaca”, ocijenio je Sekretarijat USS.

Prestankom važenja OKU-a veliki broj zaposlenih ostao je bez prava na uvećanje zarade po osnovu minulog rada, prekovremenog, rada noću i u dane praznika, regresa i toplog obroka, plaćenog i neplaćenog odsustva, većeg broja dana godišnjeg odmora, otpremnina za odlazak u penziju…

“Svjedoci smo sve veće kampanje poslodavaca da se OKU ukine, koristeći kao alibi neodgovoran odnos sindikata prema zaključenju novog teksta. USS sama nema nijednog mehanizma da izdejstvuje potpisivanje OKU. Zato, apelujemo na članstvo SSCG da zahtijevaju od svojih čelnika hitno potpisvanje OKU-a ili da ih pozovu na odgovornost”, poručeno je iz USS.

Sekretarijat je ocijenio neodrživom tendenciju stalnog pada standarda zaposlenih, kojima se pod izgovorom globalne ekonomske krize, umanjuju zarade i povećavaju obaveze. Najavljeno je da će USS insistirati da se ne produži dejstvo Zakona o taksama i Zakona o dodatnom porezu na dohodak fizičkih lica te da će insistirati da Vlada iskoristi brojne mehanizme ekonomske politike, kako bi se povećala prihodna strana budžeta i stvorili uslovi za povećanje cijene rada.

Najavljeno je da će USS insistirati da se ne produži dejstvo Zakona o taksama i Zakona o dodatnom porezu na dohodak fizičkih lica

USS, između ostalog, zahtijeva efikasnu naplatu poreskog duga, urednu naplatu poreza i doprinosa za zaposlene koji su u radnom odnosu, uvođenje u legalan radni odnos oko 40.000 zaposlenih koliko se procjenjuje da radi na crno, odgovornost i sankcije za neracionalno i nezakonito trošenje novca iz budžeta...

Besramna kampanja za ugovore na određeno

Sekretarijat USS zahtijeva dosljednu primjenu izmjena Zakona o radu (ZOR), koje se odnose na obavezu poslodavca da sa istim zaposlenim ne može zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme u periodu dužim od dvije godine, saopšteno je iz Unije.

Ovaj rok poslodavcima, prema izmjenama Zakona o radu, ističe u decembru. Kampanju koja se vodi kako bi se taj institut obazvrijedio nazvali su “besramnom”.

“Ugovor o radu na određeno vrijeme je mehanizam za najdirektnije izrabljivanje i mobing nad zaposlenim. Da stvar bude još tragičnija, određeni, nazovi sindikati, traže podizanje granice za trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme sa dvije na pet godina, smatrajući to prikladnim periodom da se radnici 'dokažu' i 'pokažu' da zaslužuju stalni radni odnos”, istaknuto je u saopštenju.

Kako je rečeno, zaposleni koji rade po ugovoru na određeno vrijeme nemaju svoju ekonomsko-socijalnu stabilnost i dostojne uslove za rad, moraju da prihvate sve radne uslove koje im poslodavac nameće, iz straha da im neće produžiti ugovor o radu ukoliko se pobune za svoja prava.

Bonus video: