Cigarete "Merhaba" na podgorički način

Prema informacijama “Vijesti”, proizvodnju cigareta “merhaba” je naručio izvjesni Palestinac, koji u Turskoj ima navodno svoju firmu
2027 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2013. 16:46h

U Duvanskom kombinatu (DKP) u stečaju završena je, na uzorku urađena, eksperimentalna proizvodnja novog brenda “merhaba” (na turskom znači pozdrav) namijenjena inostranom tržištu, a ubrzo se može očekivati njena serijska proizvodnja i izvoz, potvrđeno je juče “Vijestima” u menadžmentu DKP-a.

Prema informacijama “Vijesti”, proizvodnju cigareta “merhaba” je naručio izvjesni Palestinac, koji u Turskoj ima navodno svoju firmu i kojem za sada u kompaniji ne žele da otkrivaju ime.

Izvršni direktor DKP-a u stečaju Slavoljub Vukašinović pokazao je juče “Vijestima” izvod iz Zavoda za intelektualnu svojinu gdje je taj brend registrovan još 4. aprila prošle godine.

“Vijesti” objavljuju kako izgleda najluksuznija paklica cigareta “merhaba gold”. Na kutiji na engleskom jeziku piše da je proizvedena uz saglasnost “Aloraib tabacco trading” Bar. Ova firma postoji u registru privrednih subjekata, a kao vlasnici po 50 odsto se navode Zoran Đurković i Fadi F. M. Younis, koji je i izvršni direktor. Firma je registrovana u martu ove godine.

“Merhaba” je za sada eksperimentalno, za inostranog naručioca, napravljena vrsta cigareta u više varijanti sa bijelim i crnim omotom i slovima koje podsjećaju na mnogo poznatiji američki brend crni “marlboro”.

Duvanski kombinat proiozvodi cigarete “kleopatra” više od godinu i “virdžinija king”, koje su do sada proizvođene u manjim količinama za izvoz.

Proizvodnja „kleopatre” nastavljena je u Crnoj Gori, iako je iz Egipta još prošle godine najavljena tužba zbog navodnog falsifikovanja ovog brenda. Iako se proizvodi u Podgorici na kutiji piše “Made in Egypt”.

Iz menadžemanta DKP-a su više puta zvanično saopštili da se radi o “legalnom poslu”, da se cigarete prodaju u Sjevernoj Africi, te da su od inostranog partnera “obezbijedili licencu za proizvodnju tih cigareta”.

Prema informacijama iz menadžmenta, očekuje se da će naručilac “virdžinija kinga” uskoro tražiti proizvodnju još 20 tona ovih cigareta od podgoričke fabrike.

Nadaju se da će izaći iz stečaja

U DKP-u naredna dva dana očekuju konačan ishod privatizacije Novog duvanskog kombinata od konzorcijuma firmi Primat iz Užica, Partner Company Danilovgrad i Jaz expres Budva.

Tenderska komisijatražila je od investitora, koji bi trebalo da preuzme opremu starog DKP-a i 170 radnika, da do subote ako ne 7,1 miliona eura u kešu obezbijedi validnu bankarsku garanciju u ovom iznosu naplativu na prvi poziv u roku od 30 dana. U slučaju završetka privatizacije Novog duvanskog stari DKP bi trebalo da bude likvidiran, a nova fabrika izgrađena za 12 mjeseci na Ćemovskom polju.

Ako propadne privatizacija Novog duvanskog u starom DKP-u, gdje se posljednje četiri godine sprovodi plan reorganizacije kroz stečaj, ne kriju očekivanja da bi mogli izaći iz stečaja.

Država se, kako tvrde, protokolom obavezala da DKP-u, čija je najvrednija imovina odavno prodata, otpišu sva potraživanja do 15. avgusta 2009. godine, a koja iznose više od 30 miliona eura. U tom slučaju menadžment DKP-a procjenjuje da bi iz stečaja možda mogli izaći i uz uplatu iznosa od oko 650 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: