Rudnik uglja predlaže poravnanje duga: Nude zemlju, otplatu na rate ili akcije

Roćen je istakao da je Rudnik aktivan u plaćanju svojih obaveza...
60 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 18:37h

Predstavnici pljevaljskog Rudnika uglja (RUP) ponudili su Vladi zemljište na lokaciji Jagnjilo u zamjenu za dug koji ta kompanija ima prema državi po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa, PDV-a i koncesija u iznosu od oko 19 miliona eura.

Na lokaciji Jagnjilo na brdu iznad grada, površine od 107 hektara, Rudnik godinama lageruje laporac iz obližnjeg kopa uglja Potrlica. Kroz taj model podrazumijevaju i uračunavanje cijene transporta laporca. Osim predloga o zemljištu Rudnik, koji je jedan od najvećih poreskih dužnika, Vladi je uputio i zahtjev za reprogram poreskog duga na pet godina, a u tom periodu kompanija bi izmirila obaveze prema državi.

Najveća pljevaljska kompanija Vladi će uskoro predložiti još jedan način poravnanja dugovanja.

„Treći način koji ćemo predložiti Vladi je da država izvrši dokapitalizaciju Rudnika uglja odnosno da poveća svoj akcijski kapital u ovoj kompaniji za dug koji imamo prema držav i“, najavio je izvršni direktor Rudnika uglja Vuk Roćen u izjavi “Vijestima”.

Ukoliko bi država pristala na treću varijantu, koju će predložiti predstavnici Rudnika, procjenjuje se da bi mogla postati većinski vlasnik Rudnika uglja, u kojem sada ima 31,1 odsto akcijskog kapitala.

Roćen i Mijatović

Oko 39,4 odsto vlasništva posjeduje italijanska kompanija A2A, koja upravlja Elektroprivredom, a oko 11 odsto brat premijera, biznismen Aco Đukanović. Roćen je kazao da još nijesu dobili odgovor Vlade na njihovu ponudu o zemljištu, koju ocjenjuje najboljim rješenjem za Rudnik i državu.

Roćen je rekao da bi država, ukoliko postane vlasnik zemljišta, mogla direktno da pregovara sa potencijalnim investitorima, koji bi za potrebe buduće cementare sa te lokacije eksploatisali laporac, koji je osnovna sirovina za taj posao. U Rudniku smatraju da bi, osim zemljišta, u cijenu mogli da se uračunaju i trošk ov i koje je ta kompanija imala prilikom transporta laporca, koji je inače vlasništ vo države.

Roćen je istakao da je Rudnik aktivan u plaćanju svojih obaveza, ocjenjujući da se “u javnosti stekla pogrešna slika da je Rudnik prestao sa plaćanjem poreza i doprinosa i nadoknada za koncesije”.

Finansijski direktor RUP-a Dragan Mijatović rekao je da je Rudnik u prošloj i ovoj godini po ta tri osnova držav i uplatio oko 25 miliona eura.

„Plaćanje državi u 2012. i 2013. veće je od dugovanja za oko pet miliona eura“, istakao je Mijatović. Roćen je kazao da je glavni dug državi nastao 2009. godine kada je Termoelektrana Pljevlja sedam mjeseci bila van pogona zbog kapitalnog remonta .

Finansijski direktor RUP-a Dragan Mijatović rekao je da je Rudnik u prošloj i ovoj godini po ta tri osnova držav i uplatio oko 25 miliona eura

„U 2012. TE je tri mjeseca bila van pogona, a u ovoj dva. To je Rudniku značajno smanjilo prihode, s obzirom da oko 95 odsto proizvodnje uglja isporučujemo TE. To je u konačnom dovelo i do neredovnog izmirenja obaveza prema državi. Uz to, Rudnik je u posljednjih šest godina investirao oko 100 miliona eura za izmještanje rijeke Ćehotine, ekspropijaciju četiri naselja i nabavku rudarske mehanizacije i opreme, a deset miliona je izdvojeno za otpremnine zaposlenih. Većinom su sredstva za te namjene obezbjeđivana iz tekuće likvidnosti“, rekao je Roćen.

Roćen je naglasio da je pljevaljska kompanija značajno smanjila obaveze prema državi koje su u jednom periodu iznosile i oko 30 miliona eura.

„Značajno smanjujemo obaveze prema državi, ali ne možemo odjednom i tu je bio doprinos države što je razumjela potrebe Rudnika uglja i što nas nije blokirala. Da nas je blokirala, Rudnik bi stao i mogao bi da bude na granama Boksita. Pustili su nas da radimo da se steknu uslovi za stabilnu i kontinuiranu proizvodnju, a onda će država naplatiti svoja potraživanja“, rekao je Roćen, koji smatra da je „te ško vrijeme neplaćanja iza nas“.

Mijatović je istakao da će, pored načina koje su predložili za rješavanje duga, Rudnik u narednom periodu mjesečno uplaćivati milion i po do dva za poreze i doprinose, PDV i koncesije.

Računaju da će godinu da završe bez gubitka

Iz Rudnika su naglasili da su zaključno sa avgustom uspjeli da prepolove gubitak koji je za pola ove godine iskazan u iznosu od oko 4,4 miliona eura.

„Na pola godine imali smo gubitak prvenstveno zbog dužeg remonta Termoelektrane i njenog rada u aprilu snagom od pedeset odsto. U tom periodu umanjili smo prihod Rudnika za oko pet miliona i zbog toga je iskazan gubitak u prvoj polovini godine“, rekao je Roćen.

Roćen očekuje da će kompanija uspjeti da ovu poslovnu godinu završi bez gubitaka.

„Postigli smo i proizvodnu i finansijsku stabilnost, ali nas je duži zastoj TE izbacio iz kolosjeka. Pokušaćemo da ispeglamo dug do Nove godine“, dodao je Mijatović. On je rekao da Rudnik uredno izmiruje obaveze Opštini i dobavljačima i da EPCG redovno izmiruje fakture za ugalj isporučen TE.

Galerija

Bonus video: