Kupac Novog duvanskog traži novi rok za uplatu sedam miliona

Od Vlade u konzorcijumu očekuju razumijevanje jer će danas sa predstavnicima njemačkih firmi iz Hamburga Hauni i Focke Co potpisati ugovor o kupovini moderne opreme
59 pregleda 1 komentar(a)
Miomir Mugoša, Novi duvanski, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Novi duvanski, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.09.2013. 16:57h

Konzorcijum koji je sa Vladom i Opštinom Podgorica potpisao ugovor o kupovini akcija Novog duvanskog kombinata ponovo će tražiti od predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića dodatni rok od nekoliko sedmica za uplatu kupoprodajne cijene od 7,1 miliona eura.

Oni treći put traže odlaganje plaćanja akcija Novog duvanskog.

Od Vlade u konzorcijumu očekuju razumijevanje jer će danas sa predstavnicima njemačkih firmi iz Hamburga Hauni i Focke & Co potpisati ugovor o kupovini moderne opreme za proizvodnju cigareta u novoj fabrici.

Konzorcijum, koji čine Partner Company iz Danilovgrada, Primat iz Užica i Jaz expres iz Budve, trebalo bi za godinu da izgradi novu fabričku zgradu na Ćemovskom polju, preuzme opremu starog DKP-a u stečaju i oko 170 radnika.

Ugovor o privatizaciji Novog duvanskog potpisan je 18. juna. Tenderska komisija Savjeta za privatizaciju nedavno je za 15 dana, na zahtjev investitora, drugi put produžila rok za uplatu kupoprodajne cijene, koji ističe 14. septembra. Tenderska komisija je tada samo djelimično uvažila zahtjev konzorcijuma koji je, zbog procedura u Njemačkoj, tražio produženje od 45 dana.

Vlada je, u međuvremenu, naplatila 200 hiljada eura koje je konzorcijum položio kao garanciju date ponude.

Tokom pregovora Vlada je za 1,1 milion povećala prvobitnu ponudu za akcije Novog duvanskog i produžila prvi rok za plaćanje sa 30 na 50 dana od potpisivanja ugovora.

Jedini ponuđač je najavio ulaganja od 9,4 miliona eura za izgradnju fabrike, a 1,5 milion za novu opremu.

Skupštinski Odbor za kontrolu postupka privatizacije odlučiće 16. septembra da li će obaviti kontrolu ove privatizacije.

Bonus video: