Dodatne prihode pojeli krediti za KAP

Vlada će pokušati da iz tekuće zarade i ušteda izmire preostale obaveze do kraja 2013. da ne bi bilo rebalansa, računica da će kasa imati 109 miliona više u odnosu na kraj 2012.
9 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 17:24h

Vlada pokušava da iz tekućih prihoda uz dodatnu štednju do kraja godine izmiri preostale ovogodišnje obaveze kako ne bi morala da predlaže Skupštini izmjene državnog budžeta, saopšteno je „Vijestima“ u izvršnoj vlasti.

„Vijesti” saznaju da je sadašnja projekcija da će u ovoj godini biti naplaćeno 68 miliona eura više u odnosu na ono što je planirano, odnosno 109 miliona više u odnosu na kraj prošle godine. Tim novcem bi se pokrio trošak koji budžet ima po osnovu pada garancija države za kredite KAP-a od 103 miliona eura.

Prostor za zaduženje od ukupno 250 miliona eura, koje je odobreno za ovu godinu, biće iskorišćeno u potpunosti. Dodatni trošak za budžet, procjenjuju u Vladi, predstavljaju sudska izvršenja od 33 miliona eura za čiju isplatu će nedostajati oko 10-ak miliona.

„Planirano je da se novac koji će nedostajati za sudska izvršenja obezbijedi kroz prihode i dodatne uštede“, rekao je izvor „Vijesti“ iz izvršne vlasti.

Ministar finansija Radoje Žugić povukao je 1. avgusta prvi predlog rebalansa iz skupštinske procedure jer ga Skupština ne bi usvojila. Opozicija i dio vlasti - SDP su prethodno upozorili Vladu da su protiv rebalansa koji sadrži poravnanje duga Elektroprivrede, povezanih energetskih kompanija i Kombinata alumijuma od ukupno 61 milion na štetu državnog budžeta, kao i novih subvencija za KAP.

Premijer Milo Đukanović izjavio je juče da za sada nema potrebe za rebalansom budžeta jer su prihodi iznad planiranih. On je najavio, ako se potvrdi potreba za njim, da će biti predložen u kasnim jesenjim ili ranim zimskim mjesecima te da se njime neće rješavati pitanje odnosa KAP-a i EPCG.

Predstavnici Ministarstva finansija pregovoraju sa pet finansijskih institucija o novoj pozajmici od 147 miliona eura koji budžetu nedostaju do kraja ove godine

Prema dosadašnjim informacijama, u vladajućoj koaliciji DPS-SDP će razgovarati o načinu rješavanja dužničko-povjerilačkog odnosa između EPCG i KAP-a u sklopu pregovora o budžetu za narednu godinu koji se očekuje za dva mjeseca. Ili će to eventualno biti ipak rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Iz SDP-a su ponovili da neće prihvatiti prebijanje poreskog i duga za struju na štetu budžeta, ali ni nove subvencije za KAP. DPS je povučenim predlogom rebalansa tražio da država subvencionira cijenu struje za KAP šest godina, što je najmanje 45 miliona eura.

Podaci o punjenju budžeta do kraja godine i iznosu koji nedostaje treba da se nađu na sjednici Vlade u četvrtak u informaciji Ministarstva finansija. Dokument će sadržati projekcije o najvažnijim fiskalnim parametrima za prvih osam mjeseci sa posebnim osvrtom na nivo deficita i javnog duga.

Prema saznanjima „Vijesti“, informacija će sadržati da je deficit budžeta na kraju avgusta 11 miliona eura ili 0,33 odsto BDP –a, dok je javni dug na nivou od 51 odsto. Projekcija je da deficit od 95 miliona (što predviđa ovogodišnji budžet) bude znatno niži do kraja godine. Taj iznos ne uključuje garancije i vanredne rashode, dok je rast ekonomije projektovan na 2,5 odsto.

„Informacija treba da bude osnov za pripremu budžeta za narednu godinu“, objašnjeno je „Vijestima“ u vrhu izvršne vlasti.

Predstavnici Ministarstva finansija pregovoraju sa pet finansijskih institucija o novoj pozajmici od 147 miliona eura koji budžetu nedostaju do kraja ove godine. Još toliko mogu da se zaduže prema onome što je Skupština odobrila kroz ovogodišnji budžet, jer su stotinu miliona iskoristili zbog pada garancija za KAP, koje namjeravaju da pokriju prihodima da bi toliko mogli dodatno da se zaduže.

Vlada je prethodne sedmice dala saglasnost tom resoru da se od ukupnog iznosa hitno zaduži 16 miliona jer im toliko nedostaje da u septembru pokriju rate za stare dugove i isplate primanja iz državne kase. Banke su ponudile različite iznose kredita Crnoj Gori po kamatnoj stopi od 5,85 do 6,25 odsto. Iz opozicije je upozoreno da su kamatne stope visoke.

Dovedeno je do toga da bi, ukoliko ne obezbijede hitnu pozajmicu, morali iz redovnih budžetskih sredstava namijenjenih za plate i penzije, da otplaćuju prispjele septembarske rate, čime je ugrožena mjesečna kompletna isplata primanja.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da neće biti zastoja u isplati plata, penzija i socijalnih davanja do kraja godine.

Italijani dolaze iduće sedmice zbog EPCG

Italijanska delegacija, koju će predvoditi ministar ekonomije i finansija te zemlje Fabricio Sakomani, trebalo bi da početkom iduće sedmice posjeti Crnu Goru, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, planirano je da tu delegaciju čine i članovi italijanske energetsko-komunalne kompanije A2A. Tema sastanka sa predstavnicima crnogorske izvršne vlasti u okviru energetskih tema biće i dug KAP-a Elektroprivredi i zahtjev da se poravna sa dugom EPCG za poreze.

Fabricio Sakomani (FOTO: Rojters)

“Vijestima” je u većinski državnoj EPCG, kojom upravlja italijanski A2A od kraja 2009. godine, saopšteno da nema novog dogovora o poravnanju poreskog duga EPCG od oko 45 miliona eura i KAP-a za struju. U EPCG su računali da ne moraju da plate državi taj dug za poreze i doprinose, već da će biti zamijenjen dugom KAP-a za struju na štetu državnog budžeta.

To su odbili opozicija i dio vlasti - SDP, pa je DPS povukao predlog izmjena budžeta kojim su htjeli da ispune zahtjev EPCG, odnosno A2A. U pokušaju prebijanja dugova je i oko 17 miliona koje potražuje državni CGES, gdje je suvlasnik italijanska Terna.

Vlada na čijem čelu je bio Igor Lukšić dozvolila je EPCG da nagomilava poreski dug dok joj KAP ne plaća račune za struju, a tolerisala ga je i Vlada Mila Đukanovića, koja je predlagala model poravnanja na štetu ostalih poreskih obveznika. Uprava EPCG je prijavila da joj KAP u stečaju duguje 45 miliona eura, a u trećem je isplatnom redu i teško da će naplatiti to potraživanje. Iv.G.

Galerija

Bonus video: