Mađari raskidaju ugovor sa Boksitima ako ne dobiju rudu

Nezadovoljni radnici su poručili da je jedini način da ruda prođe uplata od hiljadu eura po zaposlenom, a za 15 dana ostatak do iznosa dvije zarade
64 pregleda 0 komentar(a)
Boksiti protest, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti protest, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.09.2013. 07:44h

Ukoliko danas ne krene isporuka rude sa utovarne rampe na Gračanici, koju grupa radnika Rudnika boksita drži pod blokadom od 21. avgusta, kupac - mađarska firma Vagon inpeks će raskinuti ugovor vrijedan deset miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije i uprave preduzeća.

Nezadovoljni radnici su poručili da je jedini način da ruda prođe uplata od hiljadu eura po zaposlenom, a za 15 dana ostatak do iznosa dvije zarade.

"Ni govora nema da ćemo dozvoliti izvoz rude dok ne uplate po hiljadu eura svakom radniku. Što se tiče prijetnje o raskidu ugovora, neka raskidaju jer ako nemaju da uplate 314.000 eura, a vrijednost ugovora je kažu deset miliona eura, ne znam šta onda imaju da pričaju", kazao je u ime nezadovoljnih radnika Ilija Đilas.

On je rekao i da ih iz uprave nijesu kontaktirali ali da se, ipak, nadaju da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni jer su, kako smatra, minimalni.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje 12 plata, tri zimnice, regres, jubilarne nagrade, a kako tvrde, pet godina im se ne uplaćuje radni staž, kao ni pet odsto od bruto dohotka u stambeni fond

"Vagon inpeks je htio da posreduje između menadžmenta i radnika. Andreaš nam je ponudio da nam odmah isplati 200 eura, a u dvije naredne tranše, kada se izveze ruda, po 400 eura, što znači da bi za 15 dana svakom radniku bilo isplaćeno po hiljadu eura. Zaposleni to nijesu prihvatili i mi smo Andreašu prenijeli njihovu odluku", kazao je radnik Rajko Striković.

RTCG je javio da je Andreaš odbio zahtjeve radnika Boskita i juče je napustio Crnu Goru, dok izvršni direktor kompanije Milorad Đurović smatra da je zahtjev rudara nerealan i neutemeljen.

"Mi smo, zbog situacije u preduzeću, opet popustili i umjesto da nam isplate odmah dvije zarade, a dozvolimo izvoz rude, pristali na to da se radnicima ne daju dvije plate nego da im se da po hiljadu eura jer su i u problemima i dugovima", kazao je Đilas.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje 12 plata, tri zimnice, regres, jubilarne nagrade, a kako tvrde, pet godina im se ne uplaćuje radni staž, kao ni pet odsto od bruto dohotka u stambeni fond.

Daleko je po hiljadu eura

Predstavnik Vlade u Odboru direktora Predrag Stamatović kazao je da je neizvjesno hoće li radnicima Rudnika boksita biti isplaćeno po hiljadu eura.

„Jedini način da se promijeni situacija u Boksitima je da kupac izvrši dodatnu uplatu avansa, mimo ugovora. Hoće li to uraditi ili ne, u ovom trenutku ne znamo“, rekao je on Anteni M.

Stamatović je kazao da im je poznato da kupac preduzima „neke radnje kako bi možda omogućio da dođe do te uplate“. „U svakom slučaju ono što je bilo ugovoreno, on je ispunio i u ovom trenutku neizvjesna je ta isplata radnicima”, objasnio je Stamatović.

Bonus video: