Bivši i sadašnji radnici Željezare najavili proteste 20. septembra ispred Vlade

Traže da im se omogući povoljnije penzionisanje kao radnicima podgoričkog Kombinata aluminijuma
59 pregleda 2 komentar(a)
Nikšić štrajk najava, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić štrajk najava, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.09.2013. 16:18h

Bivši i sadašnji radnici nikšićke Željezare i njenih nekadašnjih pogona, Radventa, Livnice, Promonta i Centra tehničkih gasova (Messer), koji traže da im se omogući povoljnije penzionisanje kao radnicima podgoričkog Kombinata aluminijuma, najavili su protest ispred Vlade 20.septembra u 11 časova ukoliko Ustavni sud ne donese presudu u njihovu korist ili bude odugovlačio sa donošenjem iste.

Žalbu Ustavnom sudu na odluku Skupštine da im se ne omogući povoljnije penzionisanje kao radnicima KAP-a, koja je predata 14.avgusta, potpisalo je 135 sadašnjih i bivših radnik Željezare i njenih nekadašnjih pogona, a zastupaće ih advokat Radovan Drinčić.

"Tražimo da izmjene zakona za aluminijsku industriju važe i za ostale radnike iz metalske struke. Stalno zaposleni u Toščeliku, njih oko 30, traže da im se omogući odlazak u penziju pod istim uslovima kao i radnicima koji su to pravo ostvarili 20011.godine, što podrazumijeva i isplatu odgovarajućih otpremnina, dok ostali traže samo ostvarivanje penzija", kazao je predstavnik radnika Željko Perović.

Radnici su dopise poslali i predsjednicima države, Vlade i Parlamenta, ministrima ekonomije i rada i socijalnog staranja, zaštitniku ljudskih prava i sloboda, istraživaču kršenja ljudskih prava i sloboda i predsjedniku Opštine Nikšić i od njih očekuju pomoć.

"Na ovaj način ne samo da bi mi riješili svoj problem već bi se stvorili uslovi za zapošljavanje mladih radnika“, kazao je Perović.

Ukoliko dođe do protesta Perović je kazao da će im podršku pružiti i penzionisani radnici Željezare, kao i sindikati Toščelika i Radventa.

Izmjenama zakona prijevremena penzija je omogućena za radnike KAP-a koji imaju 30 godina staža i 20 godina beneficija, a ostvarivanje toga prava oročeno je do 30. septembra ove godine.

Nikšićki metalurzi smatraju da su diskriminisani i da izmjene zakona treba da važe i za njih a ne samo za radnike Kombinata, pa će se, ukoliko Ustavni sud ne donese odluku u njihovu korist a protest ne bude dao nikakve rezultate, obratiti svim međunarodnim institucijema uključujući i sud u Strazburu.

Socijalnim programom koji je sproveden tokom 2011. i prošle godine buhvaćeno je blizu 1.500 radnika Željezare i njenih bivših pogona, od čega je više od polovine steklo pravo na penzije.

Bonus video: