Brkoviću runda protiv Pljevalja

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a u obrazloženju presude piše da prvostepeni sud nije na pouzdan način utvrdio potraživanja Opštine po osnovu dospjelih neizmirenih poreskih obaveza prije započinjanja postupka prinudne naplate
77 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.07.2018. 10:59h

Viši sud u Bijelom Polju ukinuo je presudu Osnovnog u Pljevljima kojom je odbijena tužba kompanije “Vektre Jakić” protiv Opštine Pljevlja, kojom je traženo šest miliona eura odštete zbog navodnih nezakonitih blokada računa.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a u obrazloženju presude piše da prvostepeni sud nije na pouzdan način utvrdio potraživanja Opštine po osnovu dospjelih neizmirenih poreskih obaveza prije započinjanja postupka prinudne naplate.

“Nije utvrđeno da li je ‘Vektra Jakić’ postupala u skladu sa planom reogranizacije, odnosno da li je u spornom periodu izmirivala poreske i druge obaveze prema ostalim povjeriocima, saglasno usvojenom planu reorganizacije. Ukoliko nije postupao po planu reorganizacije, Poreska uprava je u smislu citiranih zakonskih propisa imala ovlašćenja da započne postupak prinudne naplate... U obrnutom slučaju, ukoliko je Opština postupala suprotno planu reorganizacije i suprotno citiranim zakonskim propisima vršila prinudnu naplatu svojih potraživanja...., radnje tuženog bi mogle biti u uzročno posljedičnoj vezi sa štetom koju tužilac potražuje”.

U tužbi koju je još 2016. podnijela kompanija Dragana Brkovića od Opštine je traženo da isplati 1,93 miliona eura po osnovu stvarne štete, po osnovu izgubljene dobiti sa kamatom 3,63 miliona eura i 250.000 eura po osnovu povrede ugleda i prava ličnosti tužioca.

Gradonačelnik Mirko Đačić ranije je kazao da Opština potražuje oko 4,5 miliona eura po osnovu koncesija i poreza koje, kako tvrdi, kompanija nije plaćala od 2012.

Iz “Vektra Jakić” su optužili Đačića da obmanjuje javnost, nazvavši ga najvećom političkom štetočinom Pljevalja.

U “Vektri Jakić” tvrde da su česte blokade računa po zahtjevu Opštine imale za posljedicu negativan uticaj na realizaciju i poremećaj poslovanja.

Bonus video: