Dakićevci danas pred Vladom: Neki naplatili dio duga od rasprodaje opreme

Tokom ljeta advokati uspjeli da pomognu pojedinim bivšim radnicima...
3 komentar(a)
Radoje Dakić, Dakićevci, Foto: Savo Prelević
Radoje Dakić, Dakićevci, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2013. 09:21h

Nekoliko stotina bivših radnika “Radoja Dakića” uspjelo je tokom ljeta da naplati dio svojih potraživanja od kompanije, a to su im omogućili advokati koji su primijenili sredstvo izvršenja sa nekretnina na pokretnu imovinu fabrike. Time su, međutim, izazvane i podjele jer većina bivših radnika nije dobila ni cent, a pojedini su dobijali različite iznose.

Bivši radnici “Dakića” okupiće se danas ponovo pred zgradom Vlade kako bi iskazali protest što im uprkos pravosnažnoj presudi ova državna kompanija godinama ne isplaćuje više od 47 miliona eura na ima neisplaćenih zarada.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević kazao je da je i njemu uplaćeno 275 eura posredstvom advokata Ljubomira Markovića.

“Nijesam ni znao da se nalazi moje ime kod tog advokata. Pripalo mi je ukupno 306 eura, a za advokatsku proviziju je odbijeno 10 odsto”, kazao je Vukčević. Prema njegovim riječima, isplate od rasprodaje alata i opreme iznosile su 20 pa čak do 1.629 eura.

“Nijesam ni znao da se nalazi moje ime kod tog advokata. Pripalo mi je ukupno 306 eura, a za advokatsku proviziju je odbijeno 10 odsto”, kazao je Vukčević

“Alate i opremu, među kojom ima i vrijednih programiranih mašina sada režu u staro željezo. Takav metal prodaju po nižoj cijeni nego da se radi o otpadu”, tvrdi Vukčević.

On tvrdi da su pojedini advokati od članova uprave fabrike dobili informaciju o pokretnoj imovini “Dakića”, kako bi njenom rasprodajom ostvarili prihod za sebe i svoje klijente.

“Mi ne možemo da reagujemo jer je ometanje izvršenja sudske presude krivično djelo”, kazao je Vukčević, koji tvrdi da se radi “o velikoj nepravdi i otuđenju imovine koja pripada akcionarima i koja nije bila ni planirana za prodaju”.

“Prećutnu saglasnost za te transakcije dao je i većinski vlasnik, a to je država, koja ništa nije uradila da se zaštiti imovina manjinskih akcionara”, dodao je Vukčević, koji je i predsjednik udruženja manjinskih akcionara. Ovo nije prva rasprodaja alata i oprema jer je to rađeno i proteklih nekoliko godina.

“Budući da je presuda za 1.800 bivših radnika vezana za nekretnine, ovakvim načinom prodaje i izdvajanjem pojedinih radnika za naplatu stvara se diskriminacija i podjela među radnicima”, tvrdi Vukčević.

On smatra da je to nekome i namjera, i napominje da bi svi angažovani advokati nakon prodaje hipotekovane nepokretnosti za proviziju naplatili više od četiri miliona.

“Očekujemo da naši advokati traže od ministra finansija i Vlade da i naša potraživanja uđu u predstojeći rebalans budžeta kao što je to za nezadovoljne radnike KAP-a tražio njihov advokat Zoran Piperović”, naglasio je Vukčević.

Od 31. jula “dakićevci” nijesu protestovali pred Vladom već su se srijedom okupljali u krugu bivše fabrike mašina

Od 31. jula “dakićevci” nijesu protestovali pred Vladom već su se srijedom okupljali u krugu bivše fabrike mašina.

Ćupić: Legalno prodat dio mašina i alata

Advokat Branislav Ćupić rekao je “Vijestima” da je nakon prodaje alata i dijela pokretne opreme, posredstvom suda, isplaćen dio novca klijentima koje on zastupa, ali nije želio reći koliko ljudi zastupa.

“Suština je da sam u legalnom postupku uspio da prodam neke mašine preko suda i da sam taj novac podijelio mojim klijentima. Što, koliko, kako i na koji način, to je ipak moja poslovna tajna”, kazao je advokat Ćupić. Drugi advokat je nezvanično kazao da su najviše novca dobili oni koji su se tokom neuspjele prodaje 2010. unaprijed odrekli kamata na potraživanje.

Bonus video: