STALE MAŠINE

Prekinuta proizvodnja u DKP-u: Kad nema plate, nema ni "kleopatre"

Predsjednik Sindikata DKP-a Zoran Prelević izjavio je “Vijestima” da insistiraju na isplati zarade...
10 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 06:40h

Radnici i Sindikat Duvanskog kombinata u stečaju nijesu juče nastavili proizvodnju cigareta u toj fabrici već su je obustavili do daljnjeg zbog kašnjenja isplate jedne mjesečne zarade i u znak protesta.

Predsjednik Sindikata DKP-a Zoran Prelević izjavio je “Vijestima” da insistiraju na isplati zarade jer mnogi od zaposlenih zbog tog kašnjenja juče nijesu mogli na adekvatan način da isprate djecu u novu školsku godinu.

“Poslije tri i po godine mukotrpog rada, i po 16 sati bez dana odmora, radnici su dobili da juče nijesu mogli djecu poslati u školu. Plata kasni, a radnici nijednim gestom nijesu doprinijeli toj situaciji”, naglasio je Prelević.

On je istakao da je tokom prethodnog mjeseca imao uvjeravanje izvršnog direktora DKP-a u stečaju Slavoljuba Vukašinovića da će zaostala zarada biti isplaćena do 25. avgusta, ali se to nije desilo.

“Očigledno je da postoji neodgovornost u Vladi da se riješi pitanje budućnosti DKP-a. Za nas to više nije prihvatljivo. Radnicima je isplata zarade obećana do 25. avgusta, ali nije isplaćena”, rekao je Prelević, dodajući da im je preneseno da će danas do 11 sati dobiti odgovor menadžmenta o tome šta će biti dalje.

Potencijalnom kupcu Novog duvanskog kombinata, koji bi trebalo da preuzme opremu za proizvodnju i oko 170 radnika starog DKP-a u stečaju, Tenderska komisija je krajem prošle sedmice produžila rok za uplatu 7,1 miliona eura za akcije države i Opštine Podgorica.

Ulaz u DKP

Prelević je nezadovoljan što “niko iz Vlade ne obraća pažnju na DKP” i smatra da je “takav javašluk neprihvatljiv” jer se agonija preostalih 170 radnika nastavlja.

“Budući da su potencijalnom novom vlasniku za 15 dana produžili rok za uplatu kupoprodajne cijene, pitamo se ko će i kada isplatiti sljedeću zaradu. Pitamo se šta naš menadžment planira da preduzme u vezi plata, jubilarnih nagrada i povezivanja staža”, istakao je Prelević. On je naveo da ovih dana nijesu kontaktirali stečajnog upravnika Veselina Raičevića jer ga nijesu gledali u krugu fabrike za proizvodnju cigareta.

“Podržaćemo svakog novog investitora, pa i ovog koji je obećao Sindikatu DKP-a ogromne investicije. Takav nam i treba”, zaključio je Prelević.

U DKP-u se duže proizvode i cigarete “kleopatra” označene markicom „Made in Egypt“, uprkos upozorenjima iz Egipta da se za to nema dozvole od vlasnika licence.

Krajem avgusta je pet dana stala proozvodnja u DKP-u zbog čišćenja pogona, a sada zbog nezadovoljstva radnika.

“Podržaćemo svakog novog investitora, pa i ovog koji je obećao Sindikatu DKP-a ogromne investicije. Takav nam i treba”, zaključio je Prelević

Stečajna masa DKP se topi na štetu zaposlenih

Prolongiranjem rokova za privatizaciju Novog duvanskog kombinata, tvrde iz Sindikata DKP-a, stečajna masa starog DKP-a se topi na štetu radnika jer upravo iz nje bi trebalo da budu isplaćene otpremnine za prekobrojne radnike.

Zbog toga što kompaniji Zetagradnja krajem marta nije oslobođena lokacija starog DKP-a, koju je kupila prije tri godine, svakog mjeseca se na ime penala obračunava naknada u iznosu od 98.000 eura plus kamata za avansno uplaćena sredstva u iznosu od dodatnih 40.000 eura. Sumarna brojka se odbija od stečajne mase.

“Naočigled svih radnika stečajna masa se topi svakog mjeseca, ali oni su nemoćni da bilo što urade po tom pitanju”, kazao je Prelević. Iz menadžmenta DKP-a u stečaju su nedavno negirali da su oni krivi zbog kašnjenja izmještanja proizvodnje na drugu lokaciju.

Galerija

Preporučujemo za Vas