Kupac traži odlaganje,u DKP-u protiv partnera

Privatizacija Novog duvanskog danas neće biti okončana, tenderska komisija odlučuje da li će odobriti novi rok za uplatu 7,1 milion ili poništiti ugovor
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2013. 07:01h

Potencijalni kupac Novog duvanskog kombinata - konzorcijum tri kompanije: Primat iz Užica, Partner Company i Jaz expres iz Budve zatražili su od Tenderske komisije i Vlade, sa kojom su, 18. juna potpisali kupoprodajni ugovor, da im se omogući dodatni rok, od 45 dana, za uplatu dogovorene cijene od 7,1 milion eura.

Tenderska komisija, kojom predsjedava Branko Vujović, danas će na sjednici u 11 časova donijeti odluku da li će se udovoljiti zahtjevu investitora ili će biti poništen i četvrti tender za privatizaciju Novog duvanskog, a od potencijalnog partnera biti prinudno naplaćeno 200 hiljada eura koje su, tokom tenderskog postupka, položili kao depozit za garanciju svoje ponude.

Danas je bio krajnji rok za uplatu kupoprodajne cijene, a u 12 sati zakazana je bila skupština akcionara Novog duvanskog na kojoj je trebalo da bude izabrana nova uprava. Pitanje je, međutim, da li će ona uopšte biti održana jer investitor, zbog godišnjih odmora, niza čudnih okolnosti tokom same privatizacije i iščekivanja dolaska njemačkih partnera Hauni i Focke&co, koji sa crnogorskim partnerima, izgleda, nije na vrijeme uspio obezbijediti uplatu novca.

Predstavnik danilovgradske firme Partner Company, koja je članica konzorcijuma-potencijalnog kupca, Dejan Škuletić tvrdi da Partner Company ima garanciju njemačke banke za investicije u izgradnju fabrike Novog duvanskog na iznos od 25 miliona eura.

„Imamo građevinskog investitora da iz naših sredstava odmah krene sa pripremnim radovima na Ćemovskom polju, sve dok novac za izgradnju fabrike ne bude uplaćen“, zaključio je Škuletić.

"Osuđeno na neuspjeh"

Privatizaciji se otvoreno protive stečajni upravnik starog DKP-a Veselin Raičević i menadžment kojim rukovodi Slavoljub Vukašinović, koji prema spisku, kojeg su “Vijesti” objavile, primaju plate veće od ministarskih, iako je kompanija u stečaju i pred likvidacijom.

Nezadovoljni radnici stare fabrike, koji po privatizaciji Novog duvanskog je trebalo da nađu uhljebljenje u novoj firmi, prije nešto više od mjesec pisali su premijeru Milu Đukanoviću od kojeg su tražili odgovore na niz pitanja vezanih za povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina i budućnost duvanske proizvodnje. Đukanović ih, međutim, nije ni udostojio odgovora kao ni njegov resorni ministar poljoprivrede već su im početkom ove sedmice, odgovorili Raičević i Vukašinović.

Oni su u dopisu, zavedenom u Ministarstvu poljoprivrede u koji su „Vijesti“ imale uvid“, oštro napali predstavnike potencijalnog investitora ističući da iako su dali svoj doprinos „održavanju mirne atmosfere u DKP-u“ da su „trpjeli udare potencijalnog partnera koji su se više bavili raznim podmetanjima i istragama u DKP-u, nego osmišljavanjem aktivnosti buduće proizvodnje u Novom duvanskom“.

„Prilikom aktivnosti oko projektovanja zgrade DKP-a, niko iz menadžmenta nije konsultovan i došlo se do megalomanskog projekta, osuđenog na neuspjeh. Veoma nespretan nastup novih potencijalnih partnera u privatizaciji, unosi posebnu pometnju, među radnicima, kupcima i dobavljačima, što je značajno uticalo na pad proizvodnje i kašnjenje u isplati zarada i nanijelo ogromnu štetu tekućim aktivnostima“, ističu Raičević i Vukašinović.

Škuletić: Napadaju nas oni koji su uništili Duvanski

Predstavnik danilovgradske firme Partner Company, koja je članica konzorcijuma-potencijalnog kupca, Dejan Škuletić izjavio je juče „Vijestima“ da je „više nego tužno što ih napadaju ljudi koji su upropastili DKP“.

„Ne pominju da nijedan mjesec nijesu bili u stanju ni cent profitabilno da posluju u korist kompanije i države, već su je samo u kontinuitetu zaduživali. To ne znači, naravno, da članovi stare uprave i menadžmenta nijesu od toga imali koristi“, istakao je Škuletić ističući da je upoznat sa načinom na koji je DKP godina zaduživan.

„Željeli bismo da se jednom progovori prava istina o poslavanju DKP-a, a kroz naše planove da Vlada da šansu novoj kompaniji da proizvodi kao što bi to trebalo da radi pravi duvanski kombinat.

Očekujemo pozitivan odgovor na naš zahtjev od Tenderske komisije jer već 11. septembra u Podgoricu trebalo da dođu na pregovore sa Vladom šest predstavnika renomirane državne njemačke kompanije Hauni i privatne kompanije Focke&co, na čelu sa gospodom Nikolajem Zimbalom i Gregorom Heningom“, istakao je Škuletić.

Njemce boli glava od “kleopatre”

Škuletić je naveo da je tokom prošle sedmice imao i jednu nemilu scenu u sjedištu starog DKP-a u stečaju kada je prve predstavnike njemačkih kompanija uveo da im pokaže proizvodne mašine.

„Kada su vidjeli da se u Podgorici proizvodi „kleopatra“ uhvatili su se za glavu“, ispričao je juče Škuletić. “Kleopatra” se u Duvanskom proizvodi već više od godinu, a vlasnik brenda iz Egipta je najavljivao tužbu.

Grčka policija je u septembru prošle godine zaplijenila kontigent “kleopatre” proizveden u Podgorici navodeći da je riječ o švercovanim cigaretama.

Galerija

Bonus video: