Fondovi iz SAD kupili 7 odsto akcija Trenda za milion eura

Fond Trend nastao je u vrijeme vaučerske privatizacije prije više od 11 godina, a danas od fondova iz tog perioda ima najvrijedniju imovinu
53 pregleda 2 komentar(a)
berza, Foto: Shutterstock
berza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2013. 14:08h

Na Montenegroberzi zahvaljujući milionskoj kupoprodaji akcijama fonda Trend promet na berzi iznosio 1,11 miliona eura uz neznatan rast kompanijskog indeksa MONEX 20 za 0,33 odsto i značajan rast fondovskog indeksa MONEX PIF za 6,13 odsto.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, četiri nova investiciona fonda iz SAD, posredstvom brokersko-dilerske kuće Bull and Bear, kupili su 14,11 miliona akcija ili 7,38 odsto vlasništva investicionog fonda Trend za ukupno 1,05 miliona eura.

Među onima koji su prodali akcije Trenda su američki fond The Bader Family, koji je sa 3,52 odsto akcija bio četvrti po veličini akcionar, kao i podgorička Zetagradnja koja je sa 2,41 odsto bila peti po veličini vlasnik.

Akcijama ovog fonda trgovalo se po prosječnoj cijeni 7,49 centi, koja je bila čak 15,41 odsto viša u odnosu na prethodni dan trgovine.

Upravo jačanje vrijednosti dionica ovog fonda doprinijelo je jučerašnjem jačanju fondovskog indeksa MONEX PIF.

Fond Trend nastao je u vrijeme vaučerske privatizacije prije više od 11 godina, a danas od fondova iz tog perioda ima najvrijedniju imovinu.

Akcionari Trenda su prošle godine odlučili da se ta institucija dobrovoljno likvidira, imovina rasproda, a novac podijeli akcionarima.

Ministarstvo finansija i Komisija za hartije od vriijednosti, početkom ove godine, su zaustavili taj proces insistitirajući da se fond transformiše u skladu sa odredbama novog Zakona o investicionim fondovima.

Akcioari Trenda sa tim se, međutim, ne slažu, a konačnu odluku o sudbini ovog fonda trebalo bi da donese Upravni sud Crne Gore.

Juče na Montenegroberzi su ojačale akcije Jugopetrola 1,33 odsto, na 8,97 eura, Crnogorskog telekoma 0,6 odsto, na 3,69 eura i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEGS) 0,19 odsto, na 43 centa.

Bonus video: